A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лілія Гриневич: Україна надає 7 бюджетних місць для навчання іракських студентів, але останні роки Ірак їх не використовує

Опубліковано 08 серпня 2017 року о 17:45

Посол Республіки Ірак Бакір Ахмед Азіз Аль-Джаф звернувся до Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з проханням виділити бюджетні місця для заохочення до навчання іракських студентів в українських вишах. Розмова відбулася сьогодні, 8 серпня, під час зустрічі сторін у Міністерстві освіти і науки України.

« Я б хотів порушити питання організації стипендій для іракців у вищих навчальних закладах України для заохочення їх до успішного навчання», - звернувся до Міністра Бакір Ахмед Азіз Аль-Джаф.

Лілія Гриневич зазначила, що 3 квітня 2013 року було укладено Меморандум між МОН та Міністерством вищої освіти та наукових досліджень Республіки Ірак про співробітництво у галузі освіти і науки, де зазначено, що сторони щорічно надаватимуть одна одній до 7 стипендій на навчання.

«Проте МОН з 2013 року жодного разу не отримувало пропозицій від іракської сторони щодо кандидатур. Дія Меморандуму автоматично продовжується на наступні п’ять років, тому в його межах може відбуватися обмін студентами на міждержавному рівні й надалі, якщо ви в цьому зацікавлені», - розповіла Лілія Гриневич.

Посол також звернувся з проханням допомогти організувати стажування іракської молоді після закінчення університету в аспірантурі або у наукових установах України.

«У Республіці Ірак високо оцінюють значні здобутки України у сфері науки та технологій. Ми б хотіли, щоб наші студенти мали більше шансів перейняти цей досвід та отримати нові знання», - повідомив Посол.

Міністр зауважила, що МОН зацікавлено у таких можливостях для наукового обміну між країнами на паритетних засадах.

«Ми завжди зацікавлені в іноземних студентах. До того ж, в Україні, думаю, знайдеться немало молодих науковців, яким для написання, наприклад, їхнього дисертаційного дослідження, потрібно стажування в Іраку.  Окрім того, варто не забувати, що вищі навчальні заклади також можуть прямо встановлювати зв’язки та розвивати відносини», - відповіла Міністр.

Порушувалося також питання візових проблем студентів, що хочуть навчатися в Україні. Посол Республіки Ірак звернувся з проханням пришвидшити процес надання віз, адже за його словами, оформлення усіх документів займає близько 2 місяців, тоді як українці можуть отримати візу в Ірак протягом тижня.

«Ми вже практично врегулювали це питання. 1 березня 2017 року було прийнято Постанову Кабінету Міністрів № 118, якою затверджено оновлені Правила оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію. Ними передбачено оформлення візи протягом 5 діб – у терміновому порядку, та протягом 10 діб – у нетерміновому», - пояснила Ганна Тіщенко – начальник візового відділу Департаменту консульської служби МЗС України.

Пан Посол відзначив високу якість освіти в Україні про що свідчить, зокрема, отримання  іракськими студентами-аспірантами патенту від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України в галузі роботи електростанцій, які функціонують на дизелі та важких видах палива.

На сьогодні в Україні навчається 1716 громадян Іраку. Більшість з них - у Харкові, Києві, Одесі та Сумах. Топові спеціальності, які вони обирають для вивчення у ВНЗ України, – медицина, стоматологія та фармація.

 

Більше фото тут