A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Найближчим часом громадськості покажуть, як виглядатиме Музей науки в Києві

Опубліковано 02 серпня 2017 року о 11:07

Технічне завдання для експозиції Музею науки в Києві розроблятиме польська фірма «EDU», експерти якої брали участь у створенні Центру науки «Копернік» у Варшаві – до роботи їх залучив інвестор, що фінансує проект. Про це йшлося під час зустрічі заступника Міністра освіти і науки України Романа Греби та керівника «EDU» Роберта Щесни, що відбулася в МОН.

Експерти підготують загальну концепцію освітнього простору, частиною якого буде Музей науки, технічне завдання для архітекторів та проаналізують створений ними проект. Також вони надаватимуть постійні консультації до відкриття Музею.

Як виглядатиме Музей, можна буде побачити в ескізному проекті внутрішнього простору закладу. Його представлять громадськості найближчим часом.

Під час зустрічі Роберт Щесни розповів про систему фінансування роботи Центру «??опернік». Так, утримання та освітні програми співфінансують Міністерство науки та вищої освіти Польщі, Міністерство національної освіти та мерія Варшави. Це вартує близько 34млн польських злотих на рік (десь 240млн грн). Кошти для розвитку польський музей отримує з продажу квитків та комерційних послуг, зокрема, надання в оренду конференц-центру. Самоокупність Центру становить 33-37%.

«Тобто музей науки – це інвестиція країни в освіту, і ви маєте бути готові до цього», – наголосив Роберт Щесни.

Роман Греба відзначив, що кошти на утримання та розвиток українського Музею МОН планує отримувати від надання в оренду близько третини приміщень будівлі на Антоновича, 180. Орендна ставка визначається ДФМУ і розраховується відповідно до Постанови Кабміну № 786.

Наразі ставка розрахована виходячи з того, що згідно з договором на орендованих площах повинні розміщуватися переважно науково-освітні та соціальні проекти. Для комерційних проектів розраховуватиметься інша ставка. Але в будь-якому випадку орендар не має права розміщувати та продавати на орендованих площах підакцизні товари, а також приватизувати приміщення.

Також, за словами Романа Греби, МОН планує залучати до фінансування роботи Музею європейські фонди, які допомагають з реалізацією музейних проектів.

Нагадуємо, що в Україні буде створено перший державний Музей науки – його розташують у Києві, у приміщенні за адресою вул. Антоновича, 180. Його реалізація розрахована на 1 рік. Проектні роботи планують розпочати вже у серпні, а будівельні – у жовтні цього року.

Довідково: Роберт Щесни – освітній експерт, фахівець у сфері створення концепцій центрів науки та побудови інтерактивних експонатів. Реалізовував освітньо-наукові проекти в Україні (Наукові пікніки), країнах ЄС, Білорусії, Китаї, Чилі та інших країнах.