A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Кабмін затвердив домовленості, які гарантують безпеку в Антарктиці

Опубліковано 22 червня 2017 року о 11:09

Організатори турпоїздок в Антарктику повинні належним чином оформлювати страхування та забезпечувати відшкодування будь-яких витрат на пошуково-рятувальні роботи, медичну допомогу і евакуацію. Це передбачено одним із Заходів, схвалених на Консультативних нарадах Договору про Антарктику, які затвердив Кабінет Міністрів України.

Таким чином Україна виконала свої міжнародні зобов’язання як одна з 29 Консультативних Сторін Договору про Антарктику. Загалом затверджено три Заходи – щодо страхування і планування дій у надзвичайних ситуаціях під час здійснення туристичної та іншої неурядової діяльності; матеріальної відповідальності в разі надзвичайних екологічних ситуацій; висадки людей на берег з пасажирських суден.

Перший окрім страхування та відшкодування витрат передбачає також, що організатори ще до початку діяльності в Антарктиці повинні підготувати плани дій в надзвичайних ситуаціях і вжити достатньо заходів для безпеки людей. Такі плани і заходи не повинні бути розраховані на допомогу з боку інших організаторів або національних програм без їх однозначної письмової згоди.

Іншим Заходом встановлюється матеріальна відповідальність у разі надзвичайних екологічних ситуацій в Антарктиці, пов’язаних зі здійсненням наукових досліджень, туристичної діяльності, а також будь-якою іншою урядовою і неурядовою діяльністю, зокрема, допоміжною логістикою.

Так, якщо організатор діяльності – він може бути як державним, так і недержавним – не зробив негайних і ефективних дій у відповідь на спричинену ним надзвичайну екологічну ситуацію, то він повинен буде сплатити вартість таких дій. Приміром, якщо така подія трапиться із судном місткістю не більше 2000т, то організатор має сплатити у спеціальний фонд 1млн спеціальних прав запозичення (понад 1млн 370тис доларів). Тому окремими пунктом передбачено необхідність кожного організатора мати страхування або інше фінансове забезпечення – наприклад, гарантію банку, – яке п??криває їх відповідальність.

Кошти йтимуть або країнам, що вжила замість винуватця необхідні дії, або в спеціальний фонд.

Третій Захід стосується висадки людей на берег під час туристичної та іншої неурядової діяльності. Так, потрібно утримуватися від висадки на берег з суден, на борту яких перебуває понад 500 пасажирів. Стосовно ж суден з меншою кількістю людей, то в місцях висадки на берег має бути не більше одного такого судна, а на самому березі має бути не більше 100 осіб.