A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Максим Стріха: Участь у програмі «Горизонт 2020» - це спосіб змінити ландшафт української науки на краще

Опубліковано 29 грудня 2015 року о 14:33

42 млн доларів інвестицій надходить на розвиток науки, а 200 млн доларів – на розвиток політичної діяльності. Потрібно змінювати це співвідношення. Про це повідомив заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха під час спільного засідання Колегії МОН та Президії НАН України з питань удосконалення взаємодії Міністерства освіти і науки України і Національної академії наук у сфері наукової діяльності 28 грудня 2015 року.

«Президент України поставив завдання, щоб 42 млн доларів суттєво наростили, і, безумовно, активність в «Горизонті 2020» та інших проектах мусить сприяти вирішенню цього завдання. Адже це більше ніж просто кошти, це ресурс, який дозволить суттєво змінити ландшафт української науки на краще», - наголосив Максим Стріха.

Заступник Міністра зауважив, що доручення України до Рамкової програми «Горизонт 2020» стала знаковою подією для української науки у 2015 році. Великим досягненням для країни стало і те, що за рахунок технічної допомоги, Україна повинна робити внесок лише 2,5% від тих коштів, що мала б платити на стандартних умовах, за якими платять інші члени програми.

Міністерство освіти і науки України створило мережу контактних пунктів, обов’язок яких  - супроводжувати програму «Горизонт 2020» і надавати консультаційну допомогу. Також було проведено багато тренінгів, інформаційних днів та зустрічей з європейськими партнерами програми. Розроблено дорожню карту участі України в «Горизонті 2020», а також проект постанови про створення координаційної ради. «Ми маємо пройти формування наших представників в комітетах програми, які забезпечують наукову діяльність. Ми повинні відстоювати наші інтереси в проекті і робити це ефективно», - підкреслив Максим Стріха.

Як повідомив заступник Міністра, за даними на кінець вересня, українські учасники міжнародних консорціумів отримали грантів на суму 7,35 млн євро. І це дає надію, що ще до завершення строку, програма окупиться.

За словами Максима Стріхи, інноваційний сектор «Горизонту» залишається проблемним питанням для науки. Це сектор роботи з малими та середніми підприємствами. На думку заступника Міністра, у вирішенні цього питання необхідна допомога і взаємодія Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. «Це той сектор, де знаходиться 4-та частина всього бюджету Горизонту», - пояснив Максим Стріха.