A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністр Сергій Квіт представив на засіданні Уряду проект закону «Про освіту»

Опубліковано 12 листопада 2015 року о 12:52

11 листопада 2015 року під час засідання Уряду Міністр освіти і науки України представив проект закону «Про освіту».

Сергій Квіт розповів про основні засади законопроекту, зокрема,  структуру освіти, децентралізацію управління освітою, запровадження державного приватного і державного громадського партнерства, освіту впродовж життя.

Міністр звернув увагу членів Уряду на основні принципи освітньої політики, які закладені у законопроекті «Про освіту», зокрема, обґрунтованість дослідженнями та даними, забезпечення рівного доступу та рівної якості освіти, прозорість і публічність прийняття рішень, автономія закладів освіти, освіта впродовж життя, інтеграція в міжнародне освітнє середовище.  «Забезпечення рівного доступу до якісної освіти – це позиція, від якої ми ніколи не будемо відходити. У нас не повинно бути різниці, тобто, усі українці повинні мати рівний доступ до якісної освіти», - наголосив Сергій Квіт.

Законопроект «Про освіту» передбачає розподіл відповідальності управління освітою. Зокрема, Міністерство освіти і науки відповідатиме за освітню політику, а місцеві органи виконавчої влади, які є засновниками певної категорії навчальних закладів, матимуть свою відповідальність.

Стосовно структури освіти Сергій Квіт зауважив, що до неї включено позашкільну освіту, а також освіту для дорослих. «Сучасна людина навчається впродовж життя, тому що ніякої освіти, ніякого диплому ніколи не буде достатньо», - додав Сергій Квіт. Також проектом закону передбачена можливість для батьків вирішувати, коли їхні діти підуть до школи -  або в 6 років, або в 7 років. 

Реформа освіти потребує принципово нової підготовки вчителів. Тому планується проведення сертифікації педагогічних працівників. «Зарплата викладача безпосередньо буде залежати від рівня його кваліфікації», - підкреслив Сергій Квіт.

Міністр повідомив, що законопроект «Про освіту» містить поняття принципово нових структур, яких раніше в Україні ніколи не було. Мова йде про Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Цей орган незалежний від Міністерства освіти і науки, склад його формується із представників університетів, роботодавців і студентів.

За словами Міністра, також один із важливих принципів – це інтеграція у міжнародне освітнє середовище. «Ми повинні порівнювати себе на міжнародній арені з кращими зразками, а не порівнювали тільки один з одним. Немає в сучасному світі ніяких внутрішніх ринків. Є тільки одна велика глобальна арена», - пояснив Сергій Квіт.

Міністр зазначив, що проект базового закону «Про освіту», на який очікують освітяни, пройшов громадські обговорення у різних форматах, зокрема, і у р??гіонах України.

 

Проект закону "Про освіту": принципи освітньої політики

Документ завантажується в форматі PDF

Презентація інновацій проекту закону "Про освіту"