A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Оксана Макаренко: Як дебюрократизувати систему освітиМайже 7 годин на тиждень вчитель витрачає на паперову роботу — дослідження

Опубліковано 29 листопада 2016 року о 16:23

Оксана Макаренко - радник Міністра освіти і науки, співзасновниця ГО "Батьківський контроль"

Про результати дослідження в рамках ініціативи «Діти і папери» у студії розповідає голова громадського об’єднання «Батьківський контроль Оксана Макаренко, телефоном до розмови долучається Олександр Елькін, голова підкомітету загальносередньої освіти в Громадській раді при Міністерстві освіти і науки України, засновник та натхненник EdCamp Ukraine.

Євгенія Гончарук: Розкажіть, як виникла ідея такого дослідження?

Оксана Макаренко: Це спільна ініціатива Міносвіти і руху відповідального вчительства EdCamp. Це дослідження — проміжний звіт, кінцевою метою проекту є не просто з’ясувати, які папери заважають вчителям працювати, а і знайти спільні рішення. Наприклад, відмінити якусь частину непотрібних паперів.

У дослідження взяло участь понад 8000 учасників освітнього процесу. Половину паперів вчителі вважають непотрібними. Одна школа витрачає чотири пачки паперу на місяць, на рік по всій Україні — майже мільйон пачок паперу. Це понад 60мільйонів гривень або 50 тисяч зрубаних дерев.   

Євген Павлюковський: Олександр Елькін у своєму пості частково перерахував звіти, які часом треба подавати вчителям: журнал помилок комп’ютерів, інформація про роботу з родинами, де виховується трійня, облік назв квітів та підписи на горщиках.

Євгенія Гончарук: Олександре, що вас найбільше вразило у цьому списку?

Олександр Елькін: Взагалі, ми вивчали і досліджували основні документи, з якими стикаються цільові аудиторії. Про документи з цього переліку ми навіть не здогадувалися. Мене вразив журнал обліку часу відсутності на робочому місці, журнал реєстрації ввімкнення та вимкнення (погодинно, під підпис) комп’ютерів у класах.

І ми винайшли такого героя — паперовий монстр бюрокразавр, який став символом цієї ініціативи. На нього ми відкрили полювання і сподіваємось загнати його в кут та полегшити працю вчителів, адміністраторів та адміністраторок у школі.

Євген Павлюковський: Як будете полювати?

Олександр Елькін: Ми провели це дослідження та опублікували проміжний звіт, до цього матеріалу інтерес дуже великий. До 1 грудня в Інтернеті триває публічне обговорення, кожен і кожна зі стейкхолдерів середньої освіти може долучитися до обговорення, проаналізувати та прокоментувати звіт, долучитися до робочої групи, яку ми плануємо створити спільними зусиллями з Міносвіти і науки України та різними експертами та експертками.

Потім будем опрацьовувати окремо кожен документ та процеси його створення та змінювати, щоб вивільнити час вчительства та адміністраторів заради головного — наших дітей.

Євгенія Гончарук: Скільки вчительського часу займає паперова робота?

Оксана Макаренко: Дослідження показало, що вчитель в середньому працює 66 годин на тиждень. Майже сім годин на тиждень витрачають на паперову роботу. Це дуже багато, бо їм треба готуватися до уроків, приходити усміхненими до дітей, а вони весь час працюють з паперами.

Частину паперів можна спростити на рівні Міністерства, на це є політична воля, але частина цієї паперотворчості лежить на місцевих адміністраціях. Тому буде пілотний проект з місцевими радами, щоб зняти непотрібне нашарування цих паперів.

Євгенія Гончарук: Чи є у Міністерстві готовність скасовувати це чи спрощувати?

Оксана Макаренко: Спочатку треба з’ясувати, що є і що болить. Всю звітність скасувати неможливо, частина використовується для вимірювання необхідних показників. Думаю, має залишитися 30%, щось потрібно автоматизувати, а частину скасувати.

Євген Павлюковський: Освітяни намагаються самі впливати на ці процеси?

Оксана Макаренко: Для них це нова форма спілкування з Міністерством. Їх ніхто і ніколи не питав, що вони думають, чого хочуть. Того дня, коли звіт опублікували, не було коментарів. Тільки зараз пішов зворотній зв’язок.

Цей крок поки маленький, але дуже важливий у спілкуванні з вчителями, щоб вони зрозуміли, що їх голос важливий.

Євген Павлюковський: Це сприятиме тому, що молоді фахівці будуть більше хотіти піти працювати за своєю професією, а не йти в інші сфери?

Оксана Макаренко: Так. Адже дослідження показало, зарплатня — не єдина мотивація до роботи. Багато хто любить діточок і свою роботу, але є постійний король, звітність — постійно потрібно робити нудну і нікому не потрібну паперову роботу. Вчителі не проти того, щоб провести захід, вони проти того, що про це треба написати паперовий звіт на три листи.