A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Уряд ухвалив рішення щодо залучення коштів позики від МБРР для реалізації проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів»

Опубліковано 17 березня 2021 року о 17:22


Сьогодні, 17 березня 2021 року, Уряд ухвалив розпорядження Кабінету Міністрів України щодо залучення коштів позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР - інституція Групи Світового банку) для реалізації проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» у розмірі 200 млн доларів США. Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

За його словами, метою реалізації інвестиційного проєкту є створення умов для підвищення ефективності, якості та прозорості вищої освіти в Україні, підтримка системних реформ у сфері. Проєкт складається з чотирьох взаємопов’язаних компонентів, а його реалізація відбуватиметься впродовж п'яти років.

«У проєкт закладено й реалізацію певних освітніх політик. Ідеться про розбудову фінансової автономії закладів вищої освіти, розширення імплементації формульного підходу до фінансування, вдосконалення мережі ЗВО», – сказав Міністр.

Перший компонент передбачає вдосконалення підходів до управління, фінансування, якості та прозорості у сфері вищої освіти, а саме:  створення умов та стимулів для впровадження структурних реформ, зокрема, шляхом впровадження цифрових рішень.

Другий компонент передбачає формування партнерських альянсів закладів вищої освіти для підвищення ефективності та якості. В межах компонента передбачається підтримка об'єднаних ЗВО шляхом надання їм т. зв. інвестиційних стимулювальних «пакетів» – певних коштів, що можуть бути спрямовані на закупівлю обладнання, дослідницьких та навчальних лабораторій, незначні ремонтні та відновлювальні роботи.

Третім компонентом передбачено розбудову спроможності та покращення освітнього середовища. Передбачається фінансування закупівель комп'ютерного та мультимедійного обладнання та програмного забезпечення для організації дистанційного навчання й викладання, засобів сучасної телекомунікації, розбудови сучасної цифрової інфраструктури в ЗВО, розроблення та запуску електронних систем управління навчанням, придбання лабораторного обладнання для сучасних навчальних і дослідницьких лабораторій для ЗВО тощо.

У межах четвертого компонента фінансуватиметься, зокрема,  оперативне управління проєктом, його оцінювання та моніторинг реалізації, організація діяльності системи фінансового управління, підготовка звітних документів.

Цілі проєкту відповідають напрямам формування та реалізації державної політики, визначеним третьою статтею Закону України «Про вищу освіту» від 01 липня 2014 р. № 1556-VII, зокрема:

  • збереження і розвиток системи вищої освіти та підвищення її якості;
  • розширення можливостей для здобуття вищої освіти та освіти протягом життя;
  • розвиток автономізації закладів вищої освіти та академічної свободи учасників освітнього процесу, які є відкритими до критики, служать громадському інтересу;
  • забезпечення розвитку наукової, науково-технічної, мистецької та інноваційної діяльності закладів вищої освіти та їх інтеграції з виробництвом.

Ініціювання спільного з МБРР інвестиційного проєкту відповідає завданню «Диверсифікація джерел фінансування реформи сфери вищої освіти шляхом підписання кредитної угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку»  пріоритету 13.4 «Якісна вища освіта та розвиток освіти дорослих» Програми діяльності Кабінету Міністрів України та кроку 490 «Підписання кредитної угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку для підтримки реформ у сфері вищої освіти» Плану пріоритетних дій Уряду на 2020 рік.

Також на засіданні Кабінету Міністрів України ухвалено проєкт розпорядження Президента України щодо утворення делегації України для участі в переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку з метою укладення Угоди про позику в межах проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Нагадаємо, МОН оприлюднило документи з екологічної та соціальної оцінки проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів».