A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Уряд ухвалив рішення щодо юридичних питань удосконалення роботи Центрів колективного користування науковим обладнанням

Опубліковано 21 червня 2022 року о 17:10


Сьогодні, 21 червня 2022 року, під час засідання Уряду схвалено постанову КМУ «Деякі питання центрів колективного користування науковим обладнанням».

Мета документа – удосконалити нормативно-правову базу в частині створення та функціонування Центрів колективного користування науковим обладнанням як осередків надання доступу до наукового обладнання (інструментів, приладів, інвентаря тощо) для проведення наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок суб’єктами наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності.

Очікується, що наукові та науково-педагогічні працівники, зокрема молоді вчені, закладів вищої освіти та наукових установ (приблизно 60 тис. осіб) матимуть можливість доступу до унікального наукового обладнання для проведення наукових досліджень і науково-технічних розробок. Студентів, магістрів, аспірантів та молодих учених залучатимуть до дослідно-конструкторських робіт, що є важливим елементом міжнародної науково-технічної співпраці.

Також документ затверджує Примірне положення про Центр колективного користування науковим обладнанням, що визначає:

  1. створення, провадження та припинення діяльності Центру;
  2. здійснення Центром передання, придбання (зокрема за договором лізингу), обміну наукового обладнання, інструментів, приладів, інвентаря;
  3. урегулювання фінансових та матеріально-технічних питань, пов’язаних із діяльністю Центру;
  4. види послуг, що надає Центр.

Нагадаємо, Європейська комісія запустила українськомовну версію ESCO.