A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Уряд схвалив продовження реалізації проєкту «Фінська підтримка реформи української школи»

Опубліковано 24 серпня 2022 року о 15:30


23 серпня 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про затвердження змін до Угоди між Урядом України та Урядом Фінляндської Республіки про реалізацію проєкту «Фінська підтримка реформи української школи» від 5 березня 2018 року.

Відповідну угоду між Україною та Фінляндією щодо продовження реалізації проєкту підписали Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і Прем'єр-міністр Фінляндської Республіки Санна Марін 26 травня 2022 року в м. Києві. Згідно з угодою, роботу проєкту продовжено до 2023 року. 

Фінська підтримка реформи української школи (проєкт «Навчаємось разом») – це чотирирічна програма співпраці, яка почалася між Україною і Фінляндією в липні 2018 року і до якої приєднався ЄС у кінці 2018 року.

Очікуваний довгостроковий вплив програми полягає у підвищенні якості освіти в Україні, а також у тому, як громадяни України сприймають свою систему освіти.

Фінську підтримку реформи української школи зосереджено на загальній середній освіті й спрямовано на досягнення трьох взаємопов'язаних кластерів і наскрізних елементів. 

Три початкових взаємопов'язаних кластери: 

  1. підготовка вчителів, 
  2. популяризація освіти,
  3. розвиток освітнього середовища.

Підтримка ЄС повністю інтегрована в три кластери на основі наскрізної підтримки розширення викладання української мови як державної серед національних меншин. Крім того, інклюзивна освіта для всіх підтримується в якості початкового наскрізного елемента в усіх трьох кластерах.

Фінська підтримка реформи української школи добре узгоджується з політикою Фінляндії, оскільки Україна відіграє все більш важливу роль у двосторонньому співробітництві у Фінляндії. 

Відповідно до поточної політики розвитку, Фінляндія буде підтримувати структурні реформи і реконструкцію в Україні, оскільки військова агресія рф створює загрозу безпеки для Європи, і Україна потребує допомоги для своїх структурних реформ і зусиль з відновлення.

Нагадаємо, профтехосвітяни створять бізнес-плани розвитку закладів професійної освіти.