A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Уряд підтримав зміни до законодавства щодо вдосконалення системи наукової і науково-технічної експертизи

Опубліковано 26 серпня 2021 року о 14:34


Сьогодні, 26 серпня, на засіданні Кабінету Міністрів України розглянуто й ухвалено проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну експертизу».

Законопроєктом передбачається забезпечення законодавчого підґрунтя для вдосконалення системи наукової та науково-технічної експертизи, що сприятиме підвищенню якості організації та проведення експертної діяльності, можливості залучення до експертизи іноземних експертів та встановлення гнучких умов і механізмів оплати праці експертів.

«Реалізація проєкту передусім передбачена Планом пріоритетних дій Уряду на 2021 рік та матиме позитивний вплив на сферу науки, зокрема, вдосконалення системи експертизи. Наше завдання – створити умови для підвищення якості експертизи, посилення відповідальності експертів та застереження конфлікту інтересів, залучення до проведення наукової і науково-технічної експертизи в Україні іноземних експертів. МОН активно продовжує роботу задля покращення якості освітніх та наукових послуг», – зауважив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Основні цілі проєкту акта:

  • встановлення вимог щодо запобігання та наслідків виявлення конфлікту інтересів під час проведення наукової і наукової-технічної експертизи;
  • розширення та конкретизація принципів наукової і науково-технічної експертизи;
  • уточнення переліку, прав та обов’язків суб’єктів наукової і науково-технічної експертизи;
  • визначення особливостей проведення наукової і науково-технічної експертизи заявок на одержання фінансової підтримки;
  • залучення до проведення наукової і науково-технічної експертизи іноземних експертів;
  • застосування гнучких умов фінансування експертизи і механізмів оплати праці експертів та інших учасників проведення наукової і науково-технічної експертизи;
  • визначення кваліфікаційних вимог до виконавців експертизи;
  • оновлення механізму перегляду результатів наукової та науково-технічної експертизи;
  • посилення відповідальності експертів та інших учасників проведення наукової і науково-технічної експертизи.

Громадське обговорення проводилося з 10 до 25 грудня 2020 року шляхом розміщення законопроєкту на офіційному вебсайті Міністерства освіти і науки України.

Нагадаємо, МОН пропонує для громадського обговорення проєкт постанови КМУ «Про внесення зміни до пункту 20 Положення про акредитацію закладів вищої освіти і спеціальностей у закладах вищої освіти та вищих професійних училищах».