A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Уряд ініціював приєднання України до Декларації про безпеку шкіл – Кабмін ухвалив проєкт Указу Президента, що уповноважує Ганну Новосад на її підписання

Опубліковано 28 жовтня 2019 року о 20:29

Уряд ухвалив проєкт Указу Президента, що уповноважує Міністра освіти і науки Ганну Новосад на підписання Декларації про безпеку шкіл. Відповідне рішення було прийнято на виїзному засіданні КМУ сьогодні, 28 жовтня 2019 року, у місті Маріуполь.

Декларація містить низку зобов'язань, спрямованих на попередження та реагування на напади та використання закладів освіти у військових цілях у період збройного конфлікту. Наразі до документа приєдналося 89 держав з різних регіонів світу. У цих країнах вже розроблені та успішно впроваджуються підходи до імплементації Декларації.

“Збройна агресія Російської Федерації та тимчасова окупація АР Крим і частин Донецької та Луганської областей - це, без перебільшення, трагедія нашого народу. І найбільш вразливими у цій ситуації є саме наші діти. Приєднанням до Декларації Україна продемонструє міжнародній спільності прагнення та політичну волю захистити своїх учнів і вчителів, убезпечити їх  від конфлікту, а приміщення закладів освіти - від нападів та використання у військових цілях. Без доступу до якісного навчання діти позбавляються майбутнього, і ми не можемо цього допустити ”, – пояснює Ганна Новосад.

Важливо зауважити, що країни-підписанти Декларації – це як держави, на території яких немає військових конфліктів, так і ті, де має місце збройна агресія.

За чотири роки з часу відкриття Декларації у багатьох країнах-підписантах відбулися зміни щодо політики держави стосовно освіти у час збройного конфлікту, і їхній досвід може бути цінним для України.

Важливим аспектом приєднання до Декларації є відновлення освітньої інфраструктури, забезпечення психологічної реабілітації учнів, батьків і вчителів, сприяння проведенню тренінгів з безпеки та охорони здоров'я тощо.

Нагадуємо, що двоє учнів Малої академії наук вибороли “золото” та “бронзу” на Міжнародному конкурсі Mostratec у Бразилії.