A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Уперше держава забезпечить відрядження вчителям, які проводитимуть річне оцінювання та ДПА для українських школярів за кордоном. Виділено понад 2 млн грн – рішення Уряду

Опубліковано 16 травня 2018 року о 17:07

2 тис 325 українських дітей, які тимчасово або постійно проживають за кордоном, є екстернами Міжнародної української школи та планують проходити річне оцінювання та державну підсумкову атестацію (ДПА) на територіях країн проживання. Цього року держава вперше забезпечить повний обсяг коштів – 2 млн 137 тис грн, потрібний для закордонних відряджень вчителів, які прийматимуть у дітей ці екзамени. Необхідну для цього постанову було прийнято сьогодні, 16 травня 2018 року, під час засідання Уряду.

«Нам часто закидають, що ми не можемо забезпечити належну підтримку для навчання українських школярів за кордоном, і це справедливі закиди. Зараз ми поступово рухаємося у напрямку ґрунтовнішої системної підтримки навчання наших дітей за межами України. Саме тому МОН вирішило перекинути частину коштів з програми, яка спрямована на підтримку міжнародної діяльності МОН, та вперше забезпечити повноцінну можливість провести річне оцінювання та ДПА для українських школярів за кордоном. Ми вдячні, що Уряд підтримав нас у цьому рішенні. Це діти, які є екстернами Міжнародної української школи і спеціально докладають більше зусиль, щоб навіть в іншій країні отримати документ про освіту українського зразка. Ми маємо створити їм найкращі умови, принаймні в межах наших скромних можливостей», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

У школі навчання організоване так, що вчителі можуть використовувати Skype для спілкування з учнями оn-line. Однак для проведення ефективного контролю знань учитель має безпосередньо поспілкуватись з дитиною.

Загалом же до Міжнародної української школи зараховано 3 тис 326 екстернів, однак близько тисячі дітей, зокрема із віддалених країн світу, проходять річне оцінювання в режимі оn-line, а державну підсумкову атестацію на території України.

У 4, 9, 11 класах учні мають обов’язково пройти Державну підсумкову атестацію для отримання документа про освіту.

Нагадуємо, що на сайті Міністерства освіти і науки України розміщено проект Державного стандарту з української мови як іноземної. Цей документ містить вимоги України до рівня володіння українською мовою осіб, для яких вона не є материнською (першою).

Довідково:

Учень Міжнародної української школи (МУШ) є екстерном, який навчається за індивідуальним навчальним планом. Екстерн самостійно опановує навчальний матеріал та готується до атестації під керівництвом вчителів МУШ. Навчальний рік, як правило, розпочинається 1 жовтня.