A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Україну вперше відвідали делегації міністрів освіти і науки країн ЄС

Опубліковано 07 жовтня 2022 року о 12:55


6 жовтня 2022 року в Івано-Франківську у стінах Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася зустріч Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета з делегацією міністрів освіти і науки країн ЄС: Латвії, Литви, Естонії, Польщі та Чехії.

Зокрема, для обговорення важливих питань освіти та узгодження спільних дій навчання і подальшої підтримки тимчасово переміщених українських дітей в країни Європи на запрошення Сергія Шкарлета в Україну приїхали Міністр освіти і наукових досліджень Естонії Тиніс Лукас, Міністерка освіти і науки Латвії Аніта Муйжнієце, Міністерка освіти, науки і спорту Литви Юргіта Шюгждінієне, заступник Міністра освіти, молоді та спорту Чехії Ярослав Міллер, державний секретар Міністерства освіти і науки Польщі Томаш Жимковскі.

Сергій Шкарлет подякував колегам за підтримку України, можливість для українських школярів та студентів, які зараз вимушено перебувають у країнах Європи, продовжувати навчання.

Міністр освіти і науки України надав колегам інформацію щодо стану освітнього процесу в Україні в умовах воєнного стану, розповів про першочергові потреби для забезпечення сталості освіти та результати міжнародної співпраці.

«За 225 днів війни пошкоджено 2 608 закладів освіти, з них 313 – повністю зруйновані. 50% – це школи. Однак попри жорстоку агресію рф, українська освіта залишається сталою. Понад 5 млн дітей шкільного та дошкільного віку навчаються та виховуються у школах та садочках. Освітній процес відбувається в профтехах, закладах передвищої та вищої освіти, також функціонують заклади позашкілля. Тобто усі ланки освіти працюють у різних форматах – залежно від безпекової ситуації», – зазначив Сергій Шкарлет.

Учасники заходу обговорили питання інтеграції українських дітей в систему освіти європейських країн, зокрема можливість зарахування набутих знань, навичок, оцінок і взаємовизнання в системах освіти країн ЄС та України, соціалізацію учнів, залучення українських викладачів, які перебувають поза межами України в країнах ЄС, до освітнього процесу.

«Освітнє законодавство країн ЄС трішки відрізняється одне від одного, у цьому проблема синхронізації набуття одночасно освіти за стандартами країн, де перебуває дитина, і освітніми стандартами України. У Польщі законодавство передбачає, що дитина може навчатися онлайн в Україні, але водночас не відвідувати заклади освіти Польщі», – зауважив Міністр освіти і науки України. 

За його словами, відповідно до результатів зустрічі в Україні сформована робоча група з питань синхронізації освітніх здобутків дітей, які перебувають за межами митної території України, та дітей, які навчаються в Україні.

«Наша стратегічна мета – синхронізувати свій освітній простір з країнами Європейського Союзу. Для цього домовилися з колегами створити робочу групу з синхронізації освітніх програм, щоб український і закордонні документи про освіту безперешкодно визнавалися в країнах Європейського Союзу», – сказав Сергій Шкарлет.

Також обговорили створення платформи обліку дітей для здійснення моніторингу формату навчання кожної дитини та синхронізації освітніх програм.

Міністри країн Балтії, а також заступники міністрів освіти Польщі і Чехії вкотре запевнили у беззаперечній підтримці України.

Сергій Шкарлет висловив вдячність за непохитну позицію щодо територіальної цілісності України народам Латвії, Литві, Естонії, Польщі та Чехії, а також урядам країн, своїм колегам, за підтримку українських дітей, студентів, освітян та науковців у складний час широкомасштабного вторгнення рф. 

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки поглиблює співпрацю із соціальними партнерами.