A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українсько-естонське співробітництво в галузі освіти і науки: Андрій Вітренко зустрівся з пані Крісті Вінтер-Немвальц

Опубліковано 06 жовтня 2021 року о 16:09


Учора, 5 жовтня 2021 року, в Міністерстві освіти і науки України відбулася зустріч першого заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка з канцлером Міністерства освіти і науки Естонської Республіки пані Крісті Вінтер-Немвальц.

«Естонська Республіка впродовж останнього десятиліття залишається надійним партнером та показовим взірцем для України у впровадженні як освітніх, так і наукових реформ. Завдяки стабільно активному співробітництву наших країн українські заклади освіти та наукові установи мають унікальні можливості ознайомлюватися з найкращим досвідом та передовими практиками Естонії, поступово нарощувати потенціал та демонструвати значні досягнення в галузі освіти на всіх її рівнях», – зазначив Андрій Вітренко.

Перший заступник Міністра повідомив, що за підтримки Естонії спільно здійснено низку реформ у сфері загальної середньої освіти, інклюзивної освіти у межах концепції «Нова українська школа», професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, а також актуалізовано процес вдосконалення науково-дослідного процесу в Україні.

З початком асоційованої участі України у програмі «Горизонт 2020» успішно імплементовано десятки спільних науково-дослідних проєктів і надано експертну підтримку Естонської дослідницької Ради щодо механізмів участі України у Програмах ЄС з науки та технологій.

Андрій Вітренко повідомив пані Крісті Вінтер-Немвальц про розроблення Стратегії цифрової трансформації освіти і науки України на наступні 3 роки, що охоплюватиме 5 ключових цілей: 

  • створення доступного та сучасного цифрового освітнього середовища;
  • цифрові компетентонсті для працівників сфер освіти;
  • відповідний до сучасних вимог зміст освіти в галузі інформаційно-комунікаційних технологій;
  • прозорі, зручні та ефективні послуги і процеси у сфері освіти;
  • доступність і достовірність даних у сфері освіти та науки.

Учасники заходу обговорили досвід Естонії у сфері інклюзивної освіти, зокрема:

  • навчання учнів з особливими освітніми потребами, які мають складні порушення розвитку;
  • надання експертної допомоги для оновлення положення про спеціальні класи в закладах загальної середньої освіти;
  • навчання дітей з особливими освітніми потребами в умовах пандемії, організація дистанційного навчання, спеціальні методики та технології навчання, підготовка педагогічних працівників для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах пандемії.

Важливою для України залишається підтримка Естонії в межах реалізації програми ЄС «EU4Skills: кращі навички для сучасної України», спрямованої на підтримку ефективності реформ у сфері професійної освіти, що розпочалася в Україні у 2020 році. А також подальша співпраця з «HarNo» – Радою з питань освіти та молоді Естонії, яка відповідає за досягнення таких підцілей програми «EU4Skills»:

  • оптимізація мережі закладів професійної освіти;
  • створення інформаційної системи управління професійною освітою (EMIS);
  • розроблення освітніх програм.

Триває спільна реалізація українсько-естонського проєкту у сфері вищої освіти «Сходинки до досконалості: модернізація ефективної та міцної системи вищої освіти в Україні», спрямованого на підвищення ефективності та результативності української системи вищої освіти шляхом залучення найкращих практик Естонії.

На завершення зустрічі сторони погодились на розширення й зміцнення ефективності подальшого українсько-естонського співробітництва в галузі освіти і науки.

Нагадаємо, Андрій Вітренко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Туркменістану в Україні.