A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українські вчені можуть долучитися до опитування щодо Відкритої науки, відповіді приймають до 17 квітня

Опубліковано 03 квітня 2020 року о 12:50

Українських науковців запрошують пройти коротке опитування щодо рівня знань і залученості до практик Відкритої науки (Open Science) в Україні. Анкета розміщена тут.

Опитування є анонімним. Надати відповіді можна до 17 квітня 2020 року.

Результати будуть опубліковані у відкритому доступі.

Анкетування проводить Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України разом з ініціативною групою молодих вчених із Львівської політехніки.

Таке ж опитування вже здійснювалося 2018 року. У ньому взяли участь 1037 респондентів із усіх областей України.

Проведення повторного опитування дасть змогу відслідкувати динаміку отриманих показників.

Довідково: 

Одним із пріоритетів розвитку науки в Україні є інтеграція до Європейського дослідницького простору, що, зокрема, передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. 

Серед основних тенденцій розвитку Європейського дослідницького простору наразі є впровадження парадигми Відкритої науки (Open Science). Саме тому важливо визначити можливості та готовність українських вишів і наукових установ  застосовувати на практиці окремі принципи цієї парадигми.

Відкрита наука (Open Science) – міжнародний рух, мета якого – зробити наукові дослідження, наукові дані та їхнє поширення доступними для всіх рівнів зацікавленого суспільства.

Принципи Open Science де-факто є стандартом для наукової комунікації в Європі.  Впровадження цих принципів допоможе розвивати всі галузі науки та ефективно реагувати на нові виклики, зокрема, і в боротьбі з коронавірусом SARS-CoV-2, забезпечити низку економічних вигод та сприяти популяризації науки.