A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українські школярі оберігають довкілля

Опубліковано 22 травня 2023 року о 09:40


Українські школярі взяли участь у Всеукраїнському проєкті «Мішечок», який тривав із 3 квітня до 12 травня 2023 року та об’єднав 22 911 учасників у 24 регіонах України. Разом учні пошили 59 072 мішечки, зберігши планету від 17 млн 721 тис. 600 пластикових пакетів, що є найбільшим результатом за всю історію проєкту!

Всеукраїнський проєкт «Мішечок» проводять щорічно для використання багаторазового пакування, надання старим речам другого життя, формування екологічної свідомості, дбайливого ставлення молоді до довкілля.

Завдання проєкту – заохотити школярів та молодь виготовити мішечки (торбинки), що будуть екологічною альтернативою пластиковому пакуванню і сприятимуть популяризації екологічного мислення та звичок.

Нагадаємо, що за чотири роки проєкту учнівська молодь та її родини пошили:

  •  2020 рік – 18 441 екоторбинка;
  •  2021 рік – 47 269 екоторбинок;
  •  2022 рік під час блекауту 6582 учні виготовили 21 543 екоторбинок;
  •  2023 рік 22911 учасники проєкту поставили рекорд – 59 072 екоторбинки.

Загалом за період проєкту пошили 146 325 екоторбинок та зберегли довкілля України від використання 43 млн 897 тис. 500 пластикових пакетів!

Пам'ятайте, що користування одним багаторазовим мішечком рятує планету в середньому від 300 пластикових пакетів.

Організатор проєкту – громадська організація «Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» спільно з Всеукраїнським молодіжним рухом «Let’s do it Ukraine».

Проєкт відбувається за сприяння Міністерства освіти і науки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Українського державного центру позашкільної освіти.

«Дякуємо всім учасникам та координаторам за соціальну активність, ековідповідальність та креатив. Проєкт створив моду на використання багаторазових торбинок серед учнівської молоді та її родин, поширив ідею відмови від пластикових пакетів, які не є придатними для перероблення та лежать на звалищах від 100 до 500 років. Сьогодні у нашій країні відбувається справжній екоцид. Українці повинні дбати про навколишнє середовище та зменшувати кількість сміття, яке потрапляє у довкілля. Саме тому Всеукраїнський проєкт «Мішечок» сьогодні є надзвичайно важливим», – наголосила Юлія Мархель, голова організаційного комітету Всеукраїнського проєкту «Мішечок» та лідерка екологічних рухів «School Recycling World» та «Let`s do it Ukraine».

Найактивнішими учасниками цьогорічного проєкту стали Полтавська, Київська, Вінницька, Дніпропетровська та Хмельницька області. Учасники використовували старі вживані речі, перешиваючи їх на екологічні та трендові сумки, якими користуються у повсякденному житті. Торбинки розмальовували, прикрашали аплікаціями, вирізками, орнаментами, створюючи справжні витвори мистецтва. Старші діти шили торбинки самостійно, меншим допомагали батьки, родичі.

«Для реалізації дитячих ініціатив важливо мати надійних партнерів з-поміж громадських організацій. Для УДЦПО саме такими партнерами, а за багато років ще й друзями є Let's do it Ukraine та School Recycling World. Всеукраїнський щорічний проєкт «Мішечок» для наших учасників – школярів – бажання долучитися до перемоги на екологічному фронті, стати частиною руху ековідповідальних громадян, врятувати країну від забруднення пластиком, починаючи зі своєї родини. Державний центр продовжуватиме підтримку найкорисніших проєктів, які впливають на екологічне виховання нашої нації», – зазначив Геннадій Шкура, директор Українського державного центру позашкільної освіти.

У межах проєкту відбувався конкурс в індивідуальній та колективній номінації. Школа-переможець, учні якої пошили найбільшу кількість мішечків, отримала головний приз – принтер для сублімаційного друку.

Переможцем конкурсу став Пирятинський ліцей №4 Пирятинської міської ради Полтавської області. 109 учнів ліцею пошили 4780 мішечків.

Частину виготовлених мішечків ліцей передав на потреби будинку-інтернату для зменшення використання пластику під час закупівлі продуктів. З цією ж метою їх роздали людям літнього віку. Крім того, мішечки використали для пакування подарунків для військових, а шопери білого кольору використовують на уроках трудового навчання для розпису.

  • Друге місце посіла Криворізька гімназія Криворізької міської ради Дніпропетровської області, 678 учнів якої пошили 2461 мішечок.
  • Третє місце посів Кальницький ліцей імені Я. Івашкевича Дашівської селищної ради Вінницької області. 111 учнів ліцею виготовили 2268 мішечків.
  • Черверте місце здобув Центр дитячої та юнацької творчості Іванківської селищної ради Київської області, 993 вихованці якого пошили 2087 екоторбинки.
  • П’яте місце посів Іванківський ліцей Іванківської селищної ради Київської області, 94 учні якого пошили 1850 мішечків.