A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українські освітяни ознайомилися з найкращими практиками 8 найпотужніших естонських освітніх та наукових установ

Опубліковано 27 січня 2023 року о 16:05


Сьогодні, 27 січня 2023 року, у межах проєкту «Сходи до досконалості: посилення ефективної та надійної системи вищої освіти в Україні» делегація Міністерства освіти і науки України та закладів вищої освіти на чолі з Державним секретарем МОН Сергієм Захаріним відвідали Раду з питань освіти та молоді, Естонську дослідницьку раду та Тартуський університет. 

Під час візиту до Ради з питань освіти та молоді Державний секретар Сергій Захарін подякував Генеральному директору Яаку Рає за запрошення і організацію візиту делегації Міністерства освіти і науки України та закладів вищої освіти України до Естонії, а також реалізацію проєкту «Сходи до досконалості: посилення ефективної та надійної системи вищої освіти в Україні», в межах імплементації якого цей візит став можливим.

Змістовним був візит і до Естонської дослідницької ради, що є державним фондом, створеним в суспільних інтересах для підтримки впровадження національної наукової політики та працює над сприянням розвитку та добробуту Естонії. Фонд засновано Естонською Республікою, права засновника здійснювало Міністерство освіти та науки. Основною метою Фонду є фінансування фундаментальних і прикладних наукових досліджень через надання грантів, а також підтримка реалізації та розвитку національної наукової політики, оцінювання ефективності та впливу грантів, організація участі в міжнародних програмах відповідно до ресурсів, виділених у межах програм Естонії, Європейського Союзу та інших міжнародних програм тощо.

Цільовими групами та партнерами Естонської дослідницької ради є промоутери та комунікатори науки, студенти, вчителі і викладачі, наукові установи та громадські організації, підприємці, дослідники та політики. Вона об’єднує національні та іноземні дослідницькі мережі та сприяє мобільності дослідників, а також підтримує більш тісний зв’язок між наукою та суспільством, заохочуючи співпрацю між державою, органами місцевого самоврядування, третім сектором, бізнесом та освітніми установами. Естонська дослідницька рада виступає як Національна контактна організація для Рамкових програм ЄС.

Проректор Тартуського університету з навчальної роботи Ауне Валк та директор з розвитку Таіво Рауд ознайомили українських освітян із основними напрямами роботи потужного дослідницького університету, який просуває освіту та дослідження в усьому світі. Нині в університеті працюють і навчаються понад 17 тис. осіб. 

Ректори українських закладів вищої освіти зазначили, що такий досвід є важливим для впровадження у діяльності національних університетів та наукових установ.

Своєю чергою Сергій Захарін висловив слова вдячності за всі заходи, здійснені керівництвом університету для допомоги українським студентам, викладачам, науковцям. Зокрема, за можливість безкоштовного навчання для українських студентів, створений стипендіальний фонд на підтримку здобуття ними вищої освіти та можливість отримати одноразову стипендію в розмірі 500 євро. 

Нагадаємо, оголошено конкурс для науковців на 2023 рік за програмою НАТО «Наука заради миру та безпеки».