A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українські науковці вперше виконуватимуть проект європейської ініціативи Clean Sky 2 в програмі Горизонт 2020

Опубліковано 29 травня 2018 року о 17:12

Український консорціум вперше виконуватиме науково-дослідний проект у галузі авіації за програмою “Clean Sky 2”, яка реалізується в межах програми ЄС Горизонт 2020. На втілення проекту AMBEC (Advanced Modelling Methodology for Bearing Chamber in Hot Environment / Новітня методологія моделювання для камери підшипника в гарячому середовищі), вчені отримають близько 1,7 млн євро. Працювати над проектом планують протягом 3 років.

До складу української команди увійшли вчені Національного аерокосмічного університету ім. М. Жуковського “ХАІ”, експерти ДП “Івченко-Прогрес” та АТ “Мотор Січ”. Об'єднавши наукові знання та промисловий досвід, вони дослідять складні фізичні явища, що відбуваються у камері підшипника авіадвигуна.

“Наша кінцева мета – розробити методику теплофізичних розрахунків, що стане ефективним інструментом для оптимізації конструкції компактних камер підшипників у авіаційних двигунах наступного покоління. Застосування цієї методики дозволить фахівцям авіабудування скоротити витрати й час на розробку нових рішень, зменшить рівень споживання палива, а також знизить кількість шкідливих викидів  в атмосферу”,  – розповів керівник проекту AMBEC Тарас Михайленко.

Учасники проекту працюватимуть під керівництвом європейської групи експертів у галузі авіадвигунобудування та за адміністративної підтримки Українського науково-технологічного центру.

Довідково: Ініціатива “Clean Sky 2” – це найбільша європейська науково-дослідна програма в галузі авіації, в якій беруть участь близько 500 промислових і науково-дослідних організацій з 27 країн світу. Програма сприяє розвитку інновацій та технологій, що дозволяють знизити рівень шкідливих викидів та шуму в цивільній авіації.

Нагадаємо, що цього року МОН проводить конкурс наукових проектів для вишів та наукових установ Міністерства за новим напрямом – морські дослідження