A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українські науковці отримають кошти під проекти з кібербезпеки, знищення хімічних відходів та дослідження Дунаю - рішення Адмінради УНТЦ

Опубліковано 06 грудня 2018 року о 18:41

Кібербезпека, виявлення та утилізація хімічних відходів у Чорному морі, дослідження Дунаю - за цими напрямами Україна отримає фінансову підтримку на наукові проекти через Український науково-технологічний центр. Відповідне рішення було ухвалено Адміністративною радою УНТЦ сьогодні, 6 грудня 2018 року, в Києві.

Так, розширено напрями роботи центру, а отже і тематику проектів, під які будуть надаватися кошти на дослідження.

"Це дуже важливо і для України, і для всього світу, що віднині УНТЦ працюватиме за новим напрямом - кібербезпека. Адже в сучасному світі, де хакерські атаки можуть змінювати результати виборів, складно переоцінити необхідність розвитку цієї сфери. Це рішення дозволить Україні залучити додаткові кошти під наукові дослідження та розробки з кібербезпеки. Саме їх результати дозволять і Україні, і усім нашим партнерам проваджувати нові, ефективні рішення для протидії одній з найбільших нинішніх загроз людства", - зазначив заступник Міністра освіти і науки України, представник України в Адміністративній раді УНТЦ Максим Стріха.

Друге важливе рішення для України - через центр ЄС фінансуватиме проект з виявлення та утилізації хімічних відходів у Чорному морі. Відповідні захоронення були зроблені в наших територіальних водах ще в часи СРСР, і поступово оболонка контейнерів руйнується. Найближчим часом це може призвести до екологічної катастрофи - саме такий висновок зробили науковці.

Однак одна з головних проблем наразі в тому, що немає точної карти захоронень. Першим етапом спільного проекту якраз і буде створення точної карти місцезнаходження хімічних віходів. Далі розроблятимуться шляхи з їх знешкодження.

Ще однією можливістю для наших науковців буде розвиток через УНТЦ проекту з встановлення сучасних методів дослідження річки Дунай.  Зокрема, йдеться про вивчення рівня забруднення та інших змін у річці.

Україні уже долучилася до підготовчого етапу проекту, але для його продовження та отримання міжнародного фінансування сьогодні нам потрібно приєднатися до Європейського консорціуму з питань дослідницької інфраструктури (ERIC). Використання для цього можливостей УНТЦ значно пришвидшить та полегшить процес.

"Від України виконавцем проекту є Одеський державний екологічний університет. У межах спільної роботи науковці вишу отримають можливість працювати на новітньому обладнанні та отримувати передовий міжнародний досвід", - повідомив Максим Стріха.

Нагадуємо, що Уряд створив Національне агентство кваліфікацій, робота якого дозволить гармонізувати українську та європейську системи рівнів кваліфікацій, орієнтувати систему освіти на потреби ринку праці, визнавати результати неформального та інформального навчання тощо. 

Довідково: Український науково-технологічний центр, УНТЦ (англ. The Science and Technology Center in Ukraine, STCU) — міжнародна організація, створена з метою запобігання розповсюдженню знань та досвіду, пов'язаних зі зброєю масового знищення, шляхом фінансової підтримки проведення наукових досліджень вченими, задіяними у сфері безпеки.

Учасники УНТЦ: Країни-донори (ЄС, США); країни-реципієнти (Україна, Грузія, Узбекистан, Азербайджан, Молдова).


Більше фото дивіться тут