A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українські дослідники Антарктиди стали авторами розділу в «Енциклопедії світових біомів» – у ній найкращі фахівці світу розповідають про екосистеми

Опубліковано 23 грудня 2019 року о 17:08

У червні 2020 року друком вийде «Енциклопедія світових біомів» - 3-томник на 2600 сторінок, де зібрана інформація про всі екосистеми найвищого рангу - біоми - на планеті Земля. Іван Парнікоза та Ірина Козерецька, вчені Національного антарктичного наукового центру МОН, стали авторами одного з розділів цієї Енциклопедії. У ньому вони розповіли про суходільні екосистеми Антарктиди.

«Розділ про кожен з біомів писали найбільш знані фахівці, чиї дослідження є незаперечно авторитетними. Ми пишаємося, що з усієї світової наукової спільноти саме вченим НАНЦ видавці довірили опис Антарктичних суходільних біомів. Саме їхня стаття надалі буде першоджерелом інформації, з якого починатимуть свої пошуки полярні екологи з будь-якої країни. І це є найкращим визнанням того, що наша наука не «пасе задніх», а на рівних бере участь у глобальному процесі пізнання природи нашої планети», – пояснив очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

«Енциклопедію світових біомів» підготувало всесвітньо відоме наукове видавництво «Elsevier».

Зі статтею вчених - Івани Парнікози та Ірини Козерецької - «Антарктичні наземні біоми: найбідніші, найекстремальніші та найчутливіші на Планеті» можна ознайомитись за посиланням. 

Довідково: Біоми – це екосистеми найвищого рангу, які представляють собою одночасно і цілий клас ландшафтів, і цілий сталий набір функціональних зв’язків між тваринами та рослинами (хоч види, які їх складають, можуть бути дуже різними). Прикладами біомів є, зокрема, тропічний ліс, тайга, тундра або коралові рифи.