A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Україна вимагає негайного створення гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення

Опубліковано 02 березня 2022 року о 20:03


Україна вимагає негайного створення гуманітарних коридорів силою міжнародних організацій у Сумській, Чернігівській, Харківській, Київській, Миколаївській, Запорізькій, Донецькій, Луганській і Херсонській областях для евакуації цивільного населення та, в першу чергу, дітей.

Російське вторгнення спричинило найбільшу гуманітарну катастрофу в Європі з часів Другої світової війни. Війська ворога відкрито наносять постійні ракетні, бомбові, артилерійські удари по мирних містах, по житловій інфраструктурі та закладах освіти.

Мільйони громадян України – передусім жінок, дітей, людей старшого віку – потерпають від обстрілів, нестачі їжі, води та ліків. Ворог не розрізняє військові та цивільні об’єкти, зокрема наносить удари реактивною артилерією та ракетами по дитячим садкам, школам, училищам та університетам.

Україна вже звернулася до міжнародних організацій, які мають відповідний мандат на створення «зелених коридорів» для виходу населення із зони бойових дій. Наразі направлено три запити Верховному Комісару ООН у Справах Біженців та Червоному Хресту, проте отримано невмотивовані відмови.

Україна наполягає на необхідності негайного створення гуманітарних коридорів силою міжнародних організацій, які мають на це право, у частинах Сумської, Чернігівської, Харківської, Київської, Миколаївської, Запорізької, Донецької, Луганської та Херсонської областей. Необхідно:

  • негайно доставити медикаменти, медичне обладнання, питну воду, харчові продукти, теплі речі та приладдя для обігріву;
  • евакуювати цивільне населення, у першу чергу, дітей;
  • забезпечити доступ медичних та соціальних працівників для надання допомоги усім хто її потребує, зокрема найуразливішим верствам населення (дітям, хворим, особам з інвалідністю) та самотнім громадянам.