A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Україна та Японія працюватимуть над відновленням роботи Українсько-Японської Комісії з науково-технічного співробітництва

Опубліковано 09 жовтня 2018 року о 17:55

Підписання угоди про співробітництво у сфері науки між Україною та Японією, визнання дипломів, співпраця у межах міжнародних організацій та відновлення роботи спільної Українсько-Японської Комісії з науково-технічного співробітництва. Такі питання для поглиблення співпраці порушила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич перед новопризначеним Міністром освіти, культури, спорту, науки і технологій Японії Масахіко Шибаяма сьогодні, 9 жовтня 2018 року.

«Пане Міністре, я надзвичайно вдячна, що ви погодилися провести зі мною одну з перших міжнародних зустрічей після вашого призначення на посаду. Ми цінуємо співпрацю, що склалася між науковими інституціями та університетами України та Японії.  І зараз ми надзвичайно зацікавлені у тому, щоб цю співпрацю розвинути та поглибити», - зазначила Лілія Гриневич.

Міністр Масахіко Шибаяма підтвердив, що Україна та Японія мають досить розвинене співробітництво у сфері науки та технологій.

«Між українською стороною та японськими компаніями є доволі успішні проекти. Крім того, зараз значно посилилася співпраця України з нашим Фукусімським університетом у контексті вашого досвіду з Чорнобильською катастрофою», - відзначив Масахіко Шибаяма.

Водночас Міністр Лілія Гриневич відзначила, що дивним є те, що співпраця між країнами досі відбувається у межах Угоди між Японією та Радянським Союзом.

«У сьогоднішньому контексті це доволі некоректно, враховуючи, що ми більш як 20 років незалежна та суверенна держава. Також я б хотіла порушити питання проведення нашої спільної Українсько-Японської Комісії з науково-технічного співробітництва. До 2013 року відбулося 3 засідання цієї Комісії, було підписано Меморандум, але ми так і не перейшли до системного втілення наших домовленостей. Ми пропонуємо  відновити роботу цієї Комісії і перейти від підписання документів до створення конкретних результатів. Окрім цього, Україна та Японія вже мають позитивний досвід співпраці через міжнародну організацію «Український Науково-Технологічний Центр» (УНТЦ). Мені було повідомлено про 3 проекти, які були успішно впроваджені в межах УНТЦ. Я хотіла  б скористатися цією можливістю та люб’язно запропоную Японії розглянути можливість приєднання до УНТЦ як члена правління», - запропонувала Лілія Гриневич.

Вона також додала, що сьогодні спостерігається значно більший обмін між студентами двох країн.

«З огляду на це, пропоную вам подумати про можливість підписання Угоди про взаємне визнання дипломів між нашими країнами, що суттєво полегшить роботу і студентам, і університетам обох країн», - підкреслила Лілія Гриневич.

Міністр Масахіко Шибаяма відповів, що для поглиблення співробітництва країни мають почати консультації щодо відновлення роботи двосторонньої Комісії, що розглядатиме питання співпраці.

Було вирішено, що Посольство України в Японії офіційно направить пропозиції співпраці японській стороні.

Лілія Гриневич порядкувала Міністру за запрошення на STS форум в м. Кіото (Японія), а також за значну гуманітарну допомогу, яку надає його держава Україні для відновлення наслідків російської агресії на сході України.

«Я хочу, аби ви знали, що ми цінуємо руку допомоги, яку ви простягнули нам у цій скрутній ситуації», - підсумувала Міністр.

Нагадуємо, що зарплати українських науковців, що працюють у проектах програми Горизонт 2020, можуть зрости, якщо Україна прийме відповідне законодавство.