A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Україна та Білорусь домовилися про пріоритети в науковій співпраці та планують 1 жовтня оголосити конкурс спільних проектів

Опубліковано 24 вересня 2018 року о 11:40

1 жовтня 2018 року буде оголошено конкурс спільних українсько-білоруських науково-дослідних проектів. Відповідне рішення було прийнято за підсумками 11-го засідання Міжурядової українсько-білоруської комісії зі співробітництва в галузі науки і технологій, що відбулося в Мінську.

Українську делегацію очолив Максим Стріха, заступник Міністра освіти і науки України, білоруську – Сергій Щербаков, заступник голови Державного комітету з науки і технологій Республіки Білорусь.

Зокрема, сторони підписали Протокол, яким визначено пріоритетні напрямки українсько-білоруського науково-технічного співробітництва на найближчі два роки та затверджено Виконавчу програму науково-технічного та інноваційного співробітництва на 2018 – 2020 роки.

За визначеними пріоритетами й буде оголошено конкурс спільних проектів. Це будуть: нові матеріали та нанотехнології, лазерні технології, оптоелектроніка, медицина і фармація, інформаційні та комунікаційні технології, сільське господарство та продовольство, енергозберігаючі технології, технології машинобудування та будівництва доріг, біотехнології, раціональне природокористування, ресурсозбереження та захист від надзвичайних ситуацій, хімічні технології та інші, проблеми спільної історичної та культурної спадщини.

Сторони також погодилися розширити співпрацю українських та білоруських науковців у Антарктиці та активізувати науково-технічне співробітництво в європейському напрямі. Це планується робити через взаємодію організацій України та Білорусі під час реалізації проектів з організаціями країн ЄС та країн ініціативи ЄС «Східне Партнерство» в межах програми «Горизонт 2020».

Окремо під час засідання було обговорено основні досягнення у сфері науки та технологій в кожній з країн, стан та перспективи розвитку двосторонньої співпраці та зазначено успішну реалізацію як Виконавчої програми науково-технічного та інноваційного співробітництва 2016 – 2018 років, так і спільних науково-технічних проектів у 2017 – 2018 роках.

У межах візиту до Білорусі українська делегація відвідала Білоруський державний педагогічний університет ім. Максима Танка, державне підприємство «Науково-технологічний парк Білоруського національного технічного університету «Політехнік», Білоруський державний університет, Білоруський державний університет інформатики та радіоелектроніки.

Нагадуємо, що Україна та Молдова працюватимуть над тим, щоб покращити якість освіти в двомовних школах обох країн, зокрема, через «перехресне» підвищення кваліфікації вчителів, допомогу в розробці підручників та встановлення горизонтальних зв’язків між закладами. Про це домовилися заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей та Міністр освіти, культури і науки Республіки Молдова Моніка Бабук.