A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Україна має рухатися вглиб Антарктики, а також розвивати наукові дослідження на Північному полюсі – новий керівник НАНЦ Євген Дикий

Опубліковано 21 лютого 2018 року о 15:16

Україна розвиватиме наукові дослідження не тільки в Антарктиці, а в Арктиці – це буде одним з пріоритетів роботи Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ). Про це заявив новий очільник НАНЦ Євген Дикий в інтерв’ю інтернет-виданню «Українська правда. Життя».

«Це поки що звучить як фантастика, але насправді це від початку було частиною моєї програми – перетворити центр з антарктичного на полярний. Бо в світі зараз найкращі результати дають порівняльні дослідження в двох полярних регіонах. Арктика та Антарктика – це ніби як два пульси нашої планети, вимірювання в цих двох регіонах разом дозволяють оцінити низку планетарних процесів, і як лікар завжди вимірює тиск на двох руках, а не лише на одній, так само більшість країн синхронно розвивають науку в обох полярних регіонах», – зазначив Євген Дикий.

Водночас він наголосив, що Арктика вже зараз не є «білою плямою» для української науки. Адже наші вчені проводять там дослідження, долучаючись до проектів іноземних колег.

«Приміром, харківські радіоастрономи, які працюють на "Вернадському", водночас проводять дослідження і на Шпіцбергені в колаборації з норвежцями. І умови роботи в них там значно кращі, ніж ми їм поки що забезпечуємо на "Вернадському"», – розповів керівник НАНЦ.

За словами Євгена Дикого, в подібній співпраці з Україною наразі зацікавлена Канада. Адже ця країна має мережу арктичних станцій, однак не має жодної на Антарктичному континенті. Тож Україна і Канада можуть здійснювати наукові обміни і працювати на станціях одне одного на різних полюсах.

Новий очільник Центру також повідомив, що робитиме акцент на всіх можливих напрямках міжнародної співпраці. Адже, з одного боку, наша станція цікава іноземним колегам через унікальне розташування, а з іншого – Україні треба розширювати межі своєї присутності на Антарктиді.  

«Нам треба йти в глибину континенту, на крижаний антарктичний панцир. Самі ми цього не потягнемо, але зараз нормальна наукова практика – бі-, а то й трилатеральні станції, створені кількома країнами разом. Я переконаний, що це наш шлях. Але, на жаль, не цього року, і не наступного. Я бачу Україну не тільки власницею однієї старенької британської станції, а й учасницею потужних наукових проектів у більш високих широтах», – підкреслив Євген Дикий.

Нагадуємо, що 6 лютого 2018 року виконувачем обов’язків директора Національного антарктичного наукового центру призначено Євгена Дикого, який є відомим дослідником екології морів та українським активістом, автором освітніх та наукових проектів.