A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Учасникам Всеукраїнського освітнього форуму презентували Екосистему психологічної допомоги

Опубліковано 16 листопада 2022 року о 20:15


16 листопада 2022 року в межах Всеукраїнського освітнього форуму «Нові виміри безпеки: виклики та рішення» презентували Екосистему психологічної допомоги у сфері освіти, яку запроваджує Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти, Асоціація інноваційної та цифрової освіти в межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

«Війна в Україні впливає на життя населення, створює надзвичайні ризики для психічного здоров'я. Дані свідчать, що наслідки цього впливу будуть відчуватися протягом десятиліть. У наших дітей російський окупант забрав щасливе дитинство, у людей старшого віку – спокійний відпочинок. У всіх нас він забрав звичне мирне життя і плани на майбутнє», – повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

 

За словами Міністра, психологічна допомога нині потрібна багатьом українцям, а передусім дітям. Дуже важливо її надавати професійно та системно. МОН залучає міжнародних і українських фахівців, а також використовує найкращі міжнародні практики та протоколи щодо надання психологічної допомоги під час воєнних дій.

Сергій Шкарлет наголосив, що Екосистема психологічної допомоги у сфері освіти охоплює всіх учасників освітнього процесу: освітян, шкільних психологів, керівників закладів освіти, учнів, студентів та їх батьків.

«Наразі заходи спрямовано на осіб, які не мають фахової психологічної освіти та досвіду роботи із клінічними випадками, але в нинішній ситуації всі учасники освітнього процесу потребують знань та навичок емоційної підтримки, вміння самим справлятись зі стресом та надавати першу психологічну допомогу іншим, якщо вони цього потребуватимуть», – говорить директор Інституту модернізації змісту освіти Євген Баженков.

Наступним кроком має стати підготовка фахівців з-поміж шкільних психологів, які зможуть працювати зі складними випадками (посттравматичним стресовим розладом – ПТСР, депресією, тривожними станами тощо) у процесі перенаправлення.

«Для кожної цільової аудиторії спеціально розроблені відповідні навчальні програми. Наприклад, для освітян успішно діє курс підвищення кваліфікації, який за перші два місяці пройшли понад 25 тис. осіб», – заявила виконавчий директор Асоціації інноваційної та цифрової освіти, координаторка мережі українських освітніх хабів Марія Богуслав.

Реалізація Екосистеми психологічної допомоги у сфері освіти стала можливою завдяки підтримці міжнародних партнерів.

«Нам дуже важливо взяти участь у такому проєкті, оскільки підтримка психологічного здоров’я сьогодні є вкрай актуальним викликом для України», – поділився думками Джеффрі Анісман, виконувач обов’язків радника Посла з питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

«Ми з радістю розпочали співпрацю з Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, яка має широкий досвід реалізації освітніх проєктів в Україні. У межах Екосистеми психологічної допомоги у сфері освіти створюється 108 коротких відеоуроків, які допоможуть учителям та шкільним психологам підтримувати дітей у ресурсному стані під час освітнього процесу. Доповідачами стали відомі телевізійні ведучі, які мають психологічну освіту, а саме Дмитро Карпачов та Олена Адамова. Фінансування зазначеного проєкту було здійснено завдяки підтримці Європейського Союзу», – підсумувала регіональний менеджер Міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді» Дар’я Кузнецова.

Нагадаємо, мережа українських освітніх хабів збільшується: черговий хаб запрацював на Волині.