A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У СумНАУ відкриють Центр високих технологій у сільському господарстві

Опубліковано 25 липня 2018 року о 12:50

На базі Сумського національного аграрного університету планують відкрити Центр високих технологій у сільському господарстві. Така можливість передбачена Меморандумом, який учора, 24 липня 2018 року, уклав очільник вишу з представниками Інституту прикладної фізики НАН України та ТОВ “Євроагрофізичний інститут” (Китайська Народна Республіка).

У Центрі планують реалізувати проекти, які вирішуватимуть актуальні потреби аграрного сектору України та Китаю. Наприклад, вчені з’ясовуватимуть, як вирощувати непритаманні для клімату та ґрунту країни рослини, виводитимуть нові сорти культур з урахуванням найбільш сприятливих умов для їхнього росту. Наразі партнери домовилися визначити перелік перспективних тем для досліджень.

Угода також передбачає нові можливості для науковців та викладачів - вони зможуть проходити підвищення кваліфікації на базі закладів-партнерів, працювати над спільними науковими проектами, а також брати участь у  національних та міжнародних програмах. За умовами документа, студенти, аспіранти, викладачі та управлінці закладів зможуть проходити стажування у іноземних вишах.

Довідково. Відповідно до попередніх угод, цьогоріч СумНАУ прийматиме аспірантів та магістрантів з КНР, які навчатимуться за українсько-китайською програмою. Вона передбачає однорічне навчання магістрів на базі сумського вишу, наступні півроку – проведення дослідів у Китаї та піврічну підготовку до захисту і власне захист магістерських робіт в Україні. Навчання аспірантів проходитиме таким чином: перший рік навчання в Україні, два роки практичних досліджень у Китаї і останній рік навчання та захист кандидатських дисертацій у Сумському НАУ. Учасникам призначать двох керівників: український викладач опікуватиметься теоретичною підготовкою, а китайський викладач - практичною.

Нагадаємо, що студенти-аграрники ТДАТУ проводять дослідження з вирощування овочів та ягід