A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля створили макет нового електромобіля

Опубліковано 27 квітня 2021 року о 11:34


У СНУ ім. В. Даля відбулася презентація макету електромобіля на ім’я Єва. Проєкт виконується в університеті групою науковців із залученням студентів університету та Сєвєродонецького політехнічного фахового коледжу.

Мета проєкту – створення першого українського електромобіля, який за технічними характеристиками відповідатиме світовим стандартам і матиме покращені характеристики з безпеки і комфорту; удосконалення існуючих технологій автомобілебудування, що дозволить суттєво зменшити вартість автомобіля порівняно зі світовими аналогами.

Над реалізацією проєкту працюють:

  • Олексій Целіщев – керівник групи, проректор з наукової роботи СНУ ім. В. Даля, доктор технічних наук, професор;
  • Марина Лорія – доктор технічних наук, професор;
  • Віталій Міллер – аспірант, провідний спеціаліст заводу BMW;
  • Роман Водяник – випускник СНУ ім. В. Даля.

Група розробників пропонує новий підхід до виробництва електромобілів, що дозволяє отримати в малих габаритних розмірах недорогий конкурентний автомобіль з великим салоном, що має можливість трансформації та модифікації. Запропонований автомобіль може заповнити сегмент ринку бюджетних автомобілів вартістю від 12 000 дол. США.

Науковці створили макет електромобіля з покращеними характеристиками, за допомогою якого можна удосконалити технологію його виробництва та дослідити його роботу в реальних умовах. Він є цілком функціонуючим та в запропонованому вигляді здатний проїхати до 100 км та розвивати швидкість до 80 км/год. Швидкість обмежена програмно. Автомобіль оснащено електродвигуном, електробатареєю (конструкцією передбачено встановлення до двох батарей). Автомобіль має рамну конструкцію. Кузов автомобіля виготовлено зі склопластику, і цей факт не залишився поза увагою гостей і журналістів. 

Нагадаємо, Державний університет економіки і торгівлі підписав меморандум про співпрацю з двома провідними закладами вищої освіти Республіки Таджикистан.