A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У регіонах України створюватиметься мережа інтерактивно-освітніх центрів науки

Опубліковано 20 квітня 2021 року о 16:50


Сьогодні, 20 квітня 2021 року, за участю заступника Міністра освіти і науки Віри Рогової відбулась нарада щодо концепції розвитку наукових центрів в Україні.

Метою заходу є презентація спільного проєкту щодо створення таких центрів та підписання меморандуму про співпрацю і взаємодію між Міністерством розвитку громад та територій України, Міністерством освіти і науки України, Національною академією наук України та Національним центром «Мала академія наук України».

В обговоренні проєкту взяли участь Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, керівництво Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, народні депутати України Сергій Бабак та Сергій Колебошин, Голова підкомітету з питань державних інвестиційних проектів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народний депутат України Анна Пуртова, віцепрезидент Національної академії наук України Олег Рафальський, Президент Малої академії наук України Станіслав Довгий, голови обласних державних адміністрацій та ректори закладів вищої освіти. 

Меморандум укладено на виконання доручення Президента України Володимира Зеленського щодо створення в Україні мережі інтерактивно – освітніх центрів науки. Цілі розвитку системи таких центрів:

  • поширення наукових знань у сучасній і доступній формі;
  • сприяння територіальним громадам у залученні молоді до творчої діяльності;
  • впровадження інноваційних технологій у освітню практику;
  • створення рівних можливостей усіх суспільних груп населення для самореалізації, розвитку здібностей та творчого потенціалу;
  • забезпечення права громадян на якісні освітні послуги.

Передбачено створення та відкриття мережі регіональних інтерактивно-освітніх центрів науки, що включають такі простори, як музеї науки, науково-дослідницькі лабораторії для проведення навчальних занять та тематичних досліджень, дитячі студії, лекційні аудиторії, бізнес-інкубатори, лабораторії протипування для залучення шкільної та студентської молоді, а також лабораторії професійного розвитку педагогічних працівників.

Довідково.

Перший Музей науки в Україні відкрито у 2020 році Національним центром «Мала академія наук України». Музей розташований у павільйоні №23 «Наука» на території ВДНГ у Києві. 

Основою музею є наукові відкриття, дослідження, нові технології та освітні програми для відвідувачів різного віку: від турів для вчителів і захопливих наукових шоу – до відкритих лекцій та навчальних програм для родин. 

Докладніше про Музей науки можна дізнатись на сайті МАН. 

Нагадаємо, Президент України підписав закон щодо присудження наукових ступенів.