A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У Польщі розпочалася Конференція «Солідарні з Україною»

Опубліковано 12 травня 2022 року о 19:10


12 травня 2022 року Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет взяв участь у відкритті Конференції «Солідарні з Україною» щодо підтримки українських учнів, студентів і науковців під час збройної агресії рф в Республіці Польща.

Під час конференції працюватимуть дискусійні панелі щодо програм для студентів, які вимушені були покинути Україну, польсько-української академічної співпраці, міжнародного наукового співробітництва в умовах війни тощо. Сьогодні у них взяли участь Перший заступник Міністра Андрій Вітренко та заступник Міністра Віра Рогова.

Сергій Шкарлет повідомив про створені Міністерством умови для організації дистанційного та змішаного навчання в Україні та за її межами, а також про здійснені заходи для успішного функціонування національної електронної платформи та мобільного застосунку «Всеукраїнська школа онлайн», що використовується більше як у 120 країнах світу.

Крім того, Міністр розповів про створення єдиного переліку корисних ресурсів для дорослих і дітей щодо психологічної підтримки, навчання та інформування, а також розробку та розміщення Всеукраїнського розкладу з онлайн-уроками та пізнавальними відео.

«Для нас дуже важливо, щоб українські учні, які вимушено перемістилися в безпечніші регіони та за кордон, мали можливість продовжувати навчання за нашими навчальними програмами. Саме тому команда Міністерства створила електронну шкільну бібліотеку, що налічує майже 1,3 тис. підручників і посібників», – повідомив Сергій Шкарлет.

Бібліотека містить електронні версії підручників різних видань для учнів ЗЗСО 1-11 класів з усіх предметів, підручники для корінних народів, національних меншин і осіб з особливими освітніми потребами.

Міністр зауважив, що нагальним питанням є організація та проведення прозорої й безпечної вступної кампанії 2022 року. Тож Міністерством передбачено проведення національних стандартизованих тестів за спрощеною процедурою у формі комп’ютерного тестування.

«Приємно, що польські колеги працюють з відповідальними співробітниками нашого Міністерства щодо організації та проведення національного мультипредметного тесту в Польщі для українських вступників», – наголосив Сергій Шкарлет.

Міністр висловив вдячність за заходи, здійснені Польським національним агентством з академічних обмінів для підтримки українців, а також запуск програми «Солідарні з Україною» (Solidarni z Ukrainą), завдяки якій студенти та аспіранти можуть навчатися в Польщі, готувати докторські дисертації або брати участь у інших формах навчання. Національному науковому центру (NCN) Сергій Шкарлет подякував за підготовку спеціальної програми підтримки вчених з України, що спрямована на продовження досліджень у Польщі.

«Переконаний, що співпраця за цими проектами та спільна участь у різних програмах Європейського Союзу, як-от Горизонт Європа та Євратом, нададуть можливість створювати нові наукові консорціуми для проведення спільних досліджень за пріоритетними для обох сторін напрямами», – зазначив сергій Шкарлет.

Також Міністр наголосив на невирішених питаннях та існуючій потребі в освітній сфері, які виникли внаслідок російської агресії.

«Особливої підтримки партнерів потребують 6 проєктів із високим пріоритетом і горизонтом імплементації до початку нового навчального року», – повідомив Сергій Шкарлет.

До зазначених проєктів належать:

  • забезпечення цифровими девайсами для освіти;
  • вступна кампанія 2022;
  • видання підручників і посібників для НУШ;
  • відкриття освітніх хабів за кордоном;
  • розширення парку шкільних автобусів для ЗЗСО;
  • розвиток STEM-освіти у Новій українській школі.

Міністр висловив сподівання, що польські партнери також долучаться до реалізації цих проєктів.

Нагадаємо, міністри освіти України та ФРН обговорили питання проведення НМТ та пріоритетні напрями освіти в умовах воєнного стану.