A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У МОН відбулась нарада щодо розвитку космічної галузі в межах програми «Artemis»

Опубліковано 12 грудня 2022 року о 17:25


9 грудня 2022 року відбулась нарада щодо реалізації проєкту в межах програми «Artemis».

«Завдяки цій співпраці Україна є членом низки міжнародних проєктів з освоєння космічного простору, зокрема, і Moon Village Association. Все це вказує на те, що попри війну, намагання агресора зламати нас, ми не просто боремося, ми також плекаємо перемогу, але на науковому фронті. Наші вчені проєктують космічні об’єкти, наші підприємства працюють на космічну галузь. Зокрема, завдяки кооперації науковців і провідних підприємств протягом останніх років вдалося досягти значного успіху ‒ від проєктування університетських наносупутників до розроблення теплообмінників надважких супутників», – зазначив Сергій Шкарлет. 

Крім того, наносупутники Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського (КПІ) дозволили набути потужного досвіду у ланці «проєктування ‒ виготовлення ‒ підготовка до запуску ‒ оброблення даних». 

Системи теплообміну, які уже працюють у космосі на двох геостаціонарних супутниках SES-17, виведених у 2020 і 2021 роках, були повністю спроєктовані в Національному аерокосмічному університеті імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (ХАІ), а виготовлялися на виробничому машинобудівному об'єднанні «ФЕД». 

Нині співпраця ХАІ та ФЕДу зосереджена у впровадженні проривних технологій, а саме серійного виробництва українських іонно-плазмових двигунів. ХАІ працює над завершенням унікального наносупутника з пасивним радаром на борту для дослідження метеоявищ у надширокосмуговому діапазоні частот. 

Науковці Національного університету «Львівська політехніка» проєктували системи керування до супутників. 

Аналогічна співпраця завжди була між університетами та ключовими підприємствами космічної галузі України ‒ КБ «Південне», «Південмаш», «Комунар», «Хартрон» тощо. Ракетна техніка та технології і сьогодні розвивають учені КПІ, ХАІ, ДНУ імені Олеся Гончара, а також інших провідних університетів країни.

Нагадаємо, Міністр освіти і науки України презентував програму великої трансформації «Освіта 4.0: український світанок».