A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У Маріуполі освітяни та представники влади обговорили створення Президентського університету

Опубліковано 10 грудня 2021 року о 14:26


9 грудня 2021 року на базі Маріупольського державного університету відбувся круглий стіл «Президентський університет – інноваційна модель розвитку вищої освіти та центр комунікацій провідних лідерів освіти і науки».

Учасниками заходу стали керівники закладів вищої освіти Донеччини, представники Комітету Верховної ради, МОН, Донецької обласної державної адміністрації та Маріупольської міської ради. Обговорення проходило під модеруванням ректора Маріупольського університету, професора Миколи Трофименка.

«Інвестиції в Президентський університет є запорукою процвітання України. Навчання в закладі відбуватиметься за принципом дуальної освіти, де більшу частину займає практика. На базі закладу працюватимуть сучасні наукові центри та лабораторії. До викладання залучаться провідні українські та зарубіжні викладачі, а також експерти різних галузей», – зазначив Перший заступник Міністра освіти і науки Андрій Вітренко.

До обговорення ініціативи долучилася Юлія Гришина, депутатка фракції «Слуга Народу» та Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради.

«Президентський університет допоможе підвищити якість освіти. Президент України Володимир Зеленський домовився зі Стенфордським університетом про матеріальну та консультативну допомогу. Тільки разом ми зможемо досягти мети, яку ставимо перед собою», – запевнила Юлія Гришина.

Голова Донецької ОДА, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко підкреслив, що держава докладає великих зусиль, щоб науково-освітня галузь відповідала сучасним викликам.

«Створення Президентського університету має на меті створити всі умови, щоб професійна молодь і викладацький склад залишалися працювати в Україні», – зазначив Павло Кириленко.

Ректор Маріупольського державного університету, кандидат політичних наук, професор і заслужений працівник освіти Микола Трофименко зауважив, що цілі проєкту «Президентський університет» є надзвичайно амбітнимий. Також він додав, що підготовка фахівців у затребуваних галузях посилить державну безпеку, а реалізація є стратегічним елементом розвитку держави.

«Президентський університет – майданчик для комунікацій між університетами. Зі свого боку запропонуємо напрацювання та поділимося позитивним досвідом. Ми готові до залучення у вирішення задач, які стоять перед державою», – додав Микола Трофименко.

Практичними спостереженнями поділилася заступниця голови Донецької ОДА Юлія Костюніна, а також презентувала проєкт «Освіта Донеччини: на зустріч Президентському університету».

«Успішні випускники шкіл Донецької області, для забезпечення якості яких створюються всі умови, прагнуть обирати найкращі університети, серед яких ми бачимо саме Президентський університет. Я переконана, що серед перших 120 студентів нового освітнього закладу обов’язково будуть випускники ЗЗСО Донеччини», – повідомила Юлія Костюніна.

Голова Донецького наукового центру НАН та МОН України, доктор юридичних наук, професор Володимир Устименко підтримав ініціативу створення освітнього закладу.

«Хочу підкреслити, що 70% зростання світового ВВП пов’язано з людським капіталом. Чим якісніше фахівці в державі, тим більше буде капіталізація країни. Ми зможемо створити провідний науково-навчальний заклад, який стане стратегічним центром для подальших реформ сфери науки та освіти», – запевнив професор.

Підсумовуючи засідання, перший проректор Донецького державного університету МВС, доктор юридичних наук Єгор Назимко наголосив, що Президентський університет – велика «путівка в життя» для дітей, які згодом стануть нобелевськими лауреатами. Єгор Назимко також запропонував створити академічну мобільність у формі стажування в новому освітньому закладі, задля втілення отриманого досвіду в місцевих університетах.

Нагадаємо, оприлюднено аналітичний звіт пілотного проєкту закладів фахової передвищої та вищої освіти з підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти.