A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У Києві відкриють Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» – над ним працюватимуть КМДА, Мінкульт, МОН, заповідник «Бабин Яр» та BYHMC

Опубліковано 16 березня 2018 року о 15:53

У столиці має бути створений Меморіальний комплекс пам’яті про Голокост та трагедію в Бабиному Яру. Меморандум про співпрацю з метою заснування відповідного комплексу було підписано представниками 5 організацій та відомств – КМДА, Мінкульту, МОНу, заповідника «Бабин Яр» та BYHMC – сьогодні, 16 березня 2018 року.

У документі закріплено, який внесок кожна зі сторін зобов’язується зробити для створення та майбутньої роботи комплексу. Зокрема, передбачено, що Міністерство освіти і науки України сприятиме подальшому науковому пошуку та розробці тематики щодо трагедії у Бабиному Яру. В майбутньому результати цих досліджень можуть бути використані у роботі центру.

«Ми розуміємо, що для розвитку та примноження знань з цієї теми потрібні серйозні й глибокі наукові дослідження. Наші наукові підрозділи готові сприяти тому, щоб кращі дослідники, які можуть привнести свіжий погляд, свіжі новини, свіжі матеріали, працювали, зокрема, для функціонування майбутнього меморіального комплексу», – повідомив перший заступник Міністра освіти і науки Володимир Ковтунець, що представляв на заході МОН.

Він також зазначив, що відкриття та функціонування подібних комплексів загалом примножує можливості для розвитку громадянської освіти в Україні.

«Історію потрібно не просто вивчати, її треба глибоко усвідомлювати для того, щоб трагедії минулого не повторювалися у майбутньому. Недавні події показали, що українці мають імунітет проти повторення таких подій.  Але нам потрібно вчити нашу молодь, і цей напрям – «громадянська компетентність», напрям громадянської освіти відображений у новому Законі «Про освіту». Ми зараз готуємо концепцію громадянської освіти для усього нашого загалу. І ми передбачаємо, що в цей процес буде включена не лише формальна освіта, не лише середня чи вища освіта, у цей процес мають бути включені й неформальна та інформальна освіта. Й існування великих, зокрема історичних центрів, відіграє велику роль», – додав Володимир Ковтунець.

Меморандум також передбачає, що МОН братиме участь у проведенні інформаційних, освітніх, наукових (в тому числі, міжнародних) заходів стосовно створення Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» та у заходах з науково-технічної та інноваційної діяльності центру.

«Неможливо уявити розвиток такого проекту без участі Міністерств, підтримки міста та профільних культурних організацій. Ми всі знаходимось на початку великого шляху до сакрального місця історичної пам’яті, саме тому я впевнений, що цей Меморандум – є ще одним кроком до створення Меморіального центру Голокосту в Києві», – підкреслив генеральний директор BYHMC Геннадій Вербиленко.

Відкриваючи урочисте підписання Меморандуму, столичний міський голова Віталій Кличко подякував присутнім та зазначив: «Як мер Києва хочу ще раз наголосити на важливості створення такого Меморіального центру в українській столиці. Місто, фахівці профільних департаментів вже активно працюють над проектом. І ми запрошуємо міністрів долучитися до цієї роботи. Адже, тільки об’єднавши зусилля всіх сторін, ми зможемо успішно втілити проект створення Меморіального центру в столиці».

З текстом меморандуму можна ознайомитись  за посиланням 

Нагадуємо, що в Міністерстві освіти і науки України відзначили переможців конкурсу наукових і творчих робіт ім. Володимира Маняка та Лідії Коваленко, присвяченого роковинам Голодомору.