A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У ХПІ провели фінал Всеукраїнської студентської олімпіади з комп'ютерних систем, учасники якої влаштували “битву роботів”

Опубліковано 18 квітня 2018 року о 12:33

Презентувати власних роботів та випробовувати їх - у НТУ “Харківський політехнічний інститут” провели заключний етап Всеукраїнської студентської олімпіади з комп'ютерних систем штучного інтелекту.

У змаганнях взяли участь 23 студентські команди, куди увійшли 39 студентів та 11 викладачів з Києва, Львова, Одеси, Житомира та Харкова. Вперше за період проведення конкурсу за перемогу боролася також команда Білоруського державного університету інфоркматики і радіоелектроніки. Під час експериментального туру вони представили конкурсні розробки - автономних роботів, які змагалися в двох номінаціях: “Слідування за лінією” і “Roborace”.

За умовами першого туру роботи в автономному режимі мали якнайшвидше пройти складну трасу з перехрестями і зоною інверсії. Щоб стати переможцем у наступній номінації, роботи проходили трасу в умовах масового старту. Організатори спробували створити умови накшталт «Формули F1», де учасниками випробувань були роботи.

Практичний тур доповнили теоретичною частиною, де студенти демонстрували знання зі штучного інтелекту, радіоелектроніки, логіки та робототехніки.

“Мені знадобилося три роки на створення ідеальної, на мою думку, конструкції робота для їзди за лінією. Моїм першим доробком був робот-сумоїст, з яким я брав участь на конкурсі в Дніпрі. Тоді я почав захоплюватися робототехнікою професійно. Мені подобається сам процес конструювання, адже до цієї тематики відноситься не лише робототехніка. Тут є автоматизовані системи, зокрема, роботизовані руки. Планую зробити щось подібне, спробувати свої можливості в цій сфері також”, - розповідає студент ХПІ Денис Волошин, який переміг в одній з номінацій.

В межах студенстської олімпіади вперше пройшов конкурс “ROBOFEST Kharkiv”, де змагалися роботи, створені учнями старших класів. У ньому переможцями стали Дмитро Лимаренко, Вікторія Вороніна та Всеволод Мельников.

Переможці номінації “Слідування за лінією”:

  • І місце - Денис Волошин, студент НТУ “ХПІ”;
  • ІІ місце - Володимир Чемерис, студент НТУ “ХПІ”;
  • ІІІ місце Владислав Бакушевич, студент ХНУРЕ.

Переможці номінації “Roborace”:

  • І місце - Євген Бабіченко, студент ОНПУ;
  • ІІ місце - Павло Бєлоусов, студент НТУ “ХПІ”;
  • ІІІ місце - Олександр Комаренко, студент НУ «Львівська політехніка»

Команда Білоруського державного університету інформатики і радіоелектроніки виборола гран-прі змагань у номінації “Roborace”.

Переможці отримали призи від організаторів та спонсорів конкурсу. Організатором змагань у виші є кафедра обчислювальної техніки та програмування ХПІ.

Нагадаємо, що у ЧДТУ відкрили лабораторію, де студенти вивчатимуть системи управління приміщеннями.