A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У ФРН створюють умови для навчання українських дітей і роботи освітян до повернення додому

Опубліковано 22 травня 2022 року о 17:05


Міністр освіти та наукових досліджень Німеччини Беттіна Штарк-Ватцінґер у інтерв'ю німецькій газеті Augsburger Allgemeine розповіла про співпрацю з Міністерством освіти і науки України та заходи, що вживаються владою для допомоги в освітній сфері українцям, які змушено виїхали за межі держави у зв'язку з повномасштабною агресією рф.

Пані Беттіна Штарк-Ватцінґер повідомила, що федеральний уряд веде інтенсивний обмін думками з Міністром освіти і науки Сергієм Шкарлетом, аби знайти баланс між інтеграцією в німецьку систему освіти та збереженням української ідентичності.

Пані Міністр погоджується з тим, що діти повинні отримувати онлайн-уроки з України одночасно з програмами німецьких шкіл.

Також Німеччина зміцнює співпрацю з МОН, що надає можливість українським учням отримувати легітимні в Україні атестати про закінчення школи.

Беттіна Штарк-Ватцінґер повідомила, що планує повернути до шкіл вчителів-пенсіонерів для навчання українських дітей погодинно.

У квітні для випускників з України, які приїхали до ФРН через війну, спростили умови вступу до німецьких закладів вищої освіти. Нововведення стосуються й тих, хто розпочали навчання в українських ЗВО, проте через агресію рф не закінчили перший курс. А ті, хто не встигне отримати атестат в Україні, зможуть вступати в коледж підготовки до вищої освіти без атестата.

Крім того, у Німеччині ведеться активна робота щодо прискорення визнання профкваліфікації українців. Розглядається варіант отримання посткваліфікації після влаштування на роботу.

Пані Беттіна Штарк-Ватцінґер зауважила, що для роботи важливі мовні навики, саме тому влада ФРН підтримує безоплатні онлайн-курси в освітніх центрах для дорослих.

Нагадаємо, випускники ЗЗСО отримають документи про освіту незалежно від місця перебування.