A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У 7 вишах починають роботи з покращення енергоефективності, на черзі – відбір нових учасників проекту

Опубліковано 18 січня 2018 року о 15:44

МОН та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) узгодили основні питання відбору українських вишів до другої фази проекту «Вища освіта України», що спрямований на покращення енергоефективності університетів та оновлення їх наукового обладнання. Таким став результат зустрічі представників МОН, ЄІБ та Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO), що відбулася в Міністерстві.

Насамперед були узгоджені вимоги та критерії, за якими оцінюватимуть проекти. Протягом найближчого місяця – після доопрацювання та остаточного затвердження – умови участі будуть оприлюднені МОН.

«У нас є велика проблема з енергоефективністю в університетах – це пов’язано, наприклад, зі старими, надто великими чи занедбаними приміщеннями. Ми вперше впродовж останніх 2 років інтенсивно інвестуємо в капітальні ремонти ВНЗ, хоча цього поки теж недостатньо. Водночас разом з Європейським інвестиційним банком ми розробили та впроваджуємо проект для покращення енергоефективності в наших університетах. Його загальна вартість – 160 млн євро. Зараз починається перша черга проекту, і в 7 вишах проводитимуть серйозні заходи для енергозбереження та оптимізації управлінських процесів енергоспоживання», – зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Загалом під час першого етапу роботи планують здійснити майже в 150 будівлях таких вишів:

  • Національний технічний університет «Львівська політехніка»,
  • Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка,
  • Чернігівський національний технологічний університет,
  • Сумський державний університет,
  • Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова,
  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»,
  • Вінницький національний технічний університет.

У цих університетах провели енергетичний аудит, за підсумками якого було визначено обсяг робіт. У результаті учасники мають значно знизити рівень енергоспоживання, а також досягти найвищих освітніх та дослідницьких стандартів, покращити власну матеріальну базу.

Нагадуємо, що в бюджеті 2018 року закладено більше 1 млрд грн на продовження урядових програм з підтримки освітньої інфраструктури.