A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Триває вступна кампанія до закладів профосвіти та для осіб з тимчасово окупованих територій України

Опубліковано 17 серпня 2021 року о 18:11


Вступна кампанія до закладів професійної (професійно-технічної) освіти України триватиме до 1 вересня 2021 року. Особливу увагу Міністерство освіти і науки приділяє вступникам з тимчасово окупованих територій України. На цьому акцентував під час сьогоднішнього онлайн-брифінгу на тему «Попередні підсумки вступної кампанії 2021» Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«Вступна кампанія до закладів професійної освіти триває з червня до кінця серпня. Заклади мають певну автономію в цьому процесі. Кожен заклад самостійно визначає графік та критерії вступу, затверджуючи власні Правила прийому на основі Типових правил прийому до закладів професійної (професійно-технічної) освіти України. Набір триватиме до 1 вересня. Водночас МОН окремим листом повідомить про можливість додаткового набору в межах ліцензованого обсягу вступників, які вступають на кваліфікованого робітника до 1 жовтня 2021 року», – зауважив Сергій Шкарлет.

Для зарахування до закладу професійної освіти не потрібно складати ЗНО. Відбір може відбуватись за такими критеріями:

  • рейтинговий список;
  • результати співбесіди;
  • середній бал шкільного свідоцтва;
  • результати вступних випробувань;
  • інші критерії, які не суперечать законодавству України.

Для закладів профосвіти виділяють місця державного або регіонального замовлення, що дозволяє навчатися там безоплатно.

Обсяг регіонального замовлення у 2021 році становить 101 тис. 459 місць. Станом на 01.08.2021 подано майже 64 тис. заяв на навчання за кошти регіонального замовлення. Найбільше заяв – у Львівській, Дніпропетровській та Рівненській областях.

Обсяг державного замовлення у 2021 році становить 12 тис. 187 місць. Станом на 01.08.2021 подано 6 тис. 887 заяв на навчання. Серед лідерів – Запорізька, Донецька та Дніпропетровська області.

Основні переваги професійної освіти:

  • швидке отримання професії (від 6 міс. до 3 років). Для учнів, які вступають після 9 класу, навчання триває 3 роки, а для тих, хто вже має повну загальну середню освіту, триватиме близько року;
  • безоплатне навчання та гуртожиток. Більшість учнів навчається за кошти регіонального або державного замовлення. Зазвичай цих місць достатньо для того, щоб задовольнити запит вступників. Досить привабливим фактором навчання в закладах профосвіти є безкоштовне проживання;
  • стипендія та оплачувана практика. Більшість закладів мають договори про співробітництво з роботодавцями. Співпраця, зокрема, передбачає можливість відправляти учнів на виробничу практику. Вона є оплачуваною, тож учні можуть, крім стипендії, отримувати додаткові кошти.

Наразі МОН готує зміни до Типових правил прийому до закладів професійної (професійно-технічної) освіти України. У змінах будуть передбачені ситуації, коли особи відмовляються від паспортів у формі ID-картки, та будуть враховані умови для вступників з тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Наразі запропоновані зміни проходять погодження у центральних органах виконавчої влади. Про остаточні зміни буде повідомлено на сайті МОН.

Окрім того, Міністр Сергій Шкарлет наголосив, що особливу увагу МОН приділяє вступникам з тимчасово окупованих територій України.

Організацію роботи зі вступниками зазначеної категорії здійснюють освітні центри «Крим-Україна» (для заявників з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь) та освітні центри «Донбас-Україна» (для заявників з тимчасово окупованої території окремих районів Донецької та Луганської областей або території населених пунктів на лінії зіткнення, які створені на базі закладів вищої або фахової передвищої освіти).

«Кількість дітей з ТОТ, які бажають вступати до закладів вищої освіти України, щороку зростає. Якщо у 2016 році було зараховано 1 тис. 8 студентів, то у 2020 році – 2 тис. 26. Особи, які не мають українського атестата, можуть звернутися до одного з освітніх центрів для проходження річного оцінювання, державної підсумкової атестації та вступу до ЗВО за спрощеною процедурою. Для вступу особам, які проходили зазначене тестування, не потрібен сертифікат ЗНО. Наразі вступна кампанія для цієї категорії осіб триває до 24 вересня», – зазначив Сергій Шкарлет.

Особи з ТОТ мають право вступати для здобуття освітнього ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти та для здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра на основі базової середньої або повної загальної середньої освіти. Також вступники можуть подавати документи на місця, що фінансуються за кошти державного бюджету або за кошти фізичних та юридичних осіб.

Освітні центри працюватимуть до 24 вересня 2021 року. Вступ на кожен рівень здійснюється в два етапи. Зараз триває другий етап:

  • документи від заявника приймаються до 12:00 20 вересня, вступні іспити проводяться до 21 вересня, рейтинговий список вступників оприлюднюється не пізніше 12:00 22 вересня, а зарахування проводиться не пізніше 15:00 24 вересня.

Зарахування заявників здійснюється

  • на денну форму здобуття освіти на основі повної загальної середньої освіти для здобуття вищої освіти або на основі базової середньої освіти та повної загальної середньої освіти для здобуття фахової передвищої освіти за кошти фізичних та юридичних осіб – не пізніше 24 вересня;
  • на заочну форму здобуття освіти на основі базової середньої освіти або повної загальної середньої освіти за кошти державного бюджету – не пізніше 15 вересня.

Прийом заявників до закладів професійної (професійно-технічної) освіти здійснюється відповідно до правил прийому закладу професійної (професійно-технічної) освіти та Типових правил прийому до професійно-технічних навчальних закладів України.

Детальна інформація доступна у відповідному розділі на сайті Міністерства освіти і науки України.

Подивитися запис онлайн-трансляції брифінгу можна на Youtube-каналі та Facebook-сторінці Міністерства.

Нагадаємо, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет розповів про основні результати вступної кампанії 2021 року.