A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Триває відбір підручників для 2-го класу Нової української школи – їх вже оцінили експерти, наразі голосують вчителі

Опубліковано 06 березня 2019 року о 13:01

До 10 березня вчителі мають визначити, за якими підручниками навчатимуться в 2019/2020 н.р. учні других класів НУШ. Цього року їм запропоновано на вибір 15 підручників з української мови та читання (у двох частинах), 14 варіантів з інтегрованого курсу «Я досліджую світ», 10 – з математики, 6 – з англійської мови та 8 – з інтегрованого курсу «Мистецтво», а також підручники для закладів з навчанням мовами національних меншин.

Фрагменти pdf-версій підручників розміщені у вільному доступі в електронній бібліотеці за посиланням «Конкурсний відбір підручників для 2-го класу». Протягом трьох тижнів (з 25 лютого до 10 березня) педагоги знайомляться з фрагментами оригінал-макетів, які вже пройшли фахову експертизу, та мають обрати для своїх учнів найкращі.

«Цього року фахова експертиза підручників здійснювалася за новою процедурою, коли незалежні експерти оцінювали їх за визначеними критеріями – загалом 24 параметри. Насамперед контент підручників мав відповідати вимогам, закладеним в новому Державному стандарті, і тим програмам, що базуються на ньому. Експерти також оцінювали, чи відображений в підручниках інтегрований підхід до навчання, наскільки завдання зрозумілі та відповідають віковим особливостям учнів, сучасний дизайн тощо», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Вадим Карандій.

Фахові експерти, які оцінювали підручники, на початку року пройшли навчання, для них були розроблені інструктивно-методичні матеріали щодо здійснення експертиз. Наприкінці 2018-го була також проведена попередня робота з видавництвами – семінари, де на прикладах минулорічних зразків їм показали, яких помилок потрібно уникати під час підготовки підручників.

Після того, як вчителі оберуть підручники, вони мають внести їх назви з 4 до 10 березня в електронну Державну інформаційну систему освіти (ДІСО) http://diso.gov.ua/ , яка встановлена у кожній школі. У такий спосіб буде враховано думку вчителів, бо саме вони мають працювати з підручниками і краще знають потреби своїх учнів. Крім того, подання даних через електронну систему забезпечує прозорість процесу відбору.

«До речі, ресурс, на якому розміщено бібліотеку підручників для 2-го класу, доступний для всіх. Тож батьки теж можуть подивитись, що пропонують видавці шкільної літератури цьогоріч, та поділитися своєю думкою з вчителями», – додав Вадим Карандій.

Інструкцію щодо роботи з ресурсом можна переглянути тут: https://lib.imzo.gov.ua/bitstream/handle/123456789/1074/instruction.pdf 

Якщо за результатами вчительського голосування загальна кількість обраних примірників певної назви підручника перевищуватиме поріг 40 тисяч, він автоматично потрапить до переліку тих, що можуть бути надруковані за державний кошт. Видавництва, підручники яких отримають менше вчительських голосів, зможуть традиційно дофінансовувати їх друк власними коштами.

На конкурс для 6-го класу подано 21 комплект проектів підручників, а на конкурс 11-го – 144 комплекти, включаючи мови національних меншин.

Нагадуємо, що цього року першокласники знову прийдуть у школу з навченими вчителями, новими меблями і матеріалами – завдяки Уряду та парламенту виділено понад 1 млрд грн на НУШ.