A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Триває дослідження щодо забезпечення підготовки педагогічних працівників Training Assessment Project

Опубліковано 15 квітня 2021 року о 16:17


Міністерство освіти і науки України спільно з Українським інститутом розвитку освіти за підтримки Групи Світового банку проводить дослідження надавачів послуг з підготовки педагогічних працівників в Україні – Training Assessment Project (TAP).

Метою ТАР є збір якісної інформації про заклади освіти, установи, організації всіх форм власності у складі сформованої вибірки дослідження, які здійснюють підготовку майбутніх учителів та надають послуги з підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Інструменти дослідження спрямовані на збір даних та інформації щодо:

- управлінських практик та умов роботи надавачів освітніх послуг, підходів до ухвалення управлінських рішень на підставі даних;

- стратегічного планування та управління, фінансової стійкості, узгодженості політик та освітніх програм з національними політиками й стандартами;

- підходів до надання освітніх послуг, розроблення освітніх програм та навчальних планів;

- політики навчання та викладання;

- діяльності освітніх установ в умовах пандемії COVID-19 та планування діяльності в умовах майбутньої невизначеності та надзвичайних ситуацій.

Дослідження включає два основні етапи. Перший – заповнення до 22 квітня 2021 року форми, яку отримали відібрані інститути післядипломної педагогічної освіти, заклади освіти, що здійснюють підготовку педагогічних фахівців та організації й установи з професійного розвитку викладачів. На другому етапі буде проведено інтерв’ю з представником освітньої установи.

Виконавцем дослідження в Україні є Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), який звертається до освітніх установ, що включені до вибірки ТАР. 

Контактні особи від КМІС: 

Наталія Харченко ([email protected], +380504300063), 

Ліана Новікова ([email protected], +3809349707640).

Насамкінець дослідження кожна освітня установа-учасниця отримає спеціальний звіт з результатами, рекомендаціями та пропозиціями щодо підвищення ефективності діяльності в розрізі ключових аспектів дослідження.

Загальнонаціональний аналітичний звіт щодо системи підготовки педагогічних працівників в Україні та база даних дослідження стануть важливим джерелом даних для формування доказової освітньої політики щодо підготовки та професійного розвитку, мотивації педагогічних працівників у контексті імплементації реформи «Нова українська школа» та інших реформ у сфері освіти.

Довідково. 

У 2019 році за пропозицією Світового банку МОН долучилося до міжнародного проєкту вивчення інституційного забезпечення та якості надання освітніх послуг – Training Assessment Project (ТАР). В Україні ТАР охоплює два напрями: підготовка майбутніх вчителів та аналіз програм професійного розвитку педагогічних працівників. Дослідження включає онлайн-опитувальник щодо інституційної та організаційної інформації про освітню установу та структуроване інтерв’ю з її представником.