A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Триває робота над створенням належних можливостей управління закладами освіти та державним майном, – заступник Міністра Ігор Гарбарук

Опубліковано 15 березня 2021 року о 13:29


Для створення належних можливостей управління закладами освіти та державним майном, що закріплено за ними, підготовлено народними депутатами України спільно з фахівцями Міністерства освіти і науки  та ухвалено Верховною Радою України в першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти і державним майном» (реєстр № 4486).

«Команда МОН активно працює над покращенням якості освіти, адмініструванням та управлінням закладів освіти. Адже ефективне управління закладами освіти та державним майном, що за ними закріплено, є запорукою сталого та належного розвитку освітнього потенціалу. Тобто основне питання, яке ми розв’язуємо цим законопроєктом, – це матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук.

Він розповів, що фахівці МОН взяли активну участь у засіданнях робочої групи з доопрацювання законопроєкта. Зокрема, документом передбачено можливість для закладів вищої освіти (у тому числі національних), передавати державне майно іншим державним або комунальним закладам вищої освіти, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) освіти, науковій установі або науковій організації, за умови його використання для потреб освіти чи науки. 

«Це надасть можливість для проведення реорганізації закладів вищої освіти, зокрема впорядкування діяльності територіально відокремлених структурних підрозділів та виокремлення закладів фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти, що підлягають передачі на місцевий рівень», – зазначив Ігор Гарбарук.

Також у законопроєкті йдеться про те, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягатимуть приватизації чи використанню для провадження видів діяльності, які не передбачені спеціальними законами у сфері освіти.

Проєктом Закону передбачається внесення змін до законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» та «Про наукову і науково-технічну діяльність» в частині вдосконалення процедури надання статусу національного та управління закладами освіти і державним майном, що закріплено за ними.

Наразі законопроєкт з урахуванням пропозицій МОН готується до другого читання.

Нагадаємо, відбулося слухання  Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на тему «Рік акредитації освітніх програм за новою процедурою: підсумки, проблеми, перспективи».