A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Триває підготовка до переговорів щодо участі України у рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа»

Опубліковано 01 квітня 2021 року о 10:47


Для участі у переговорах з Європейською Комісією щодо долучення України до участі у рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» Уряд підтримав проєкт розпорядження Президента України про делегацію України.

«Українські науковці показали великий потенціал у програмі “Горизонт 2020”. Тому участь України у програмі “Горизонт Європа” відкриє нові можливості для наукових досліджень та інноваційних проєктів, що позитивно вплине на розбудову інноваційної інфраструктури та на розвиток вітчизняної медицини. А також – на низку нових викликів, пов’язаних із проблемою зміни клімату та початком четвертої промислової революції, що потребують залучення спеціалістів відповідного профілю для надання експертної оцінки проєктних пропозицій за новими напрямами», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Документ спрямовано на виконання необхідних міжнародних процедур з метою підписання Угоди про приєднання України до дев’ятої рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021-2027 рр.).

Проєктом передбачено надання повноважень Міністру освіти і науки Сергію Шкарлету очолити делегацію від України для проведення зазначених переговорів із делегацією Європейської Комісії, створення делегації України у складі представників зацікавлених центральних органів виконавчої влади, а також затвердження директив делегації України для участі у переговорах з Європейською Комісією щодо участі України у програмі «Горизонт Європа».

Зазначимо, Україна запрошена для участі у переговорному процесі з Європейською Комісією і наразі тривають технічні  консультації щодо умов приєднання України до програми «Горизонт Європа».

Активне залучення України до проєктів наступної програми «Горизонт Європа» сприятиме реалізації пріоритетних задач, визначених у дорожній карті України до Європейського дослідницького простору.

У межах програми «Горизонт Європа» пріоритетними цілями проєктів визначено, зокрема:

  • подолання наслідків пандемії СOVID-19; 
  • розробку інноваційних методологічних і технологічних рішень у сфері медицини; 
  • розробку стійких підходів до цифрової трансформації та забезпечення інтегрованого, персоналізованого медичного обслуговування; 
  • підтримку інноваційної інфраструктури та розвитку телемедицини;
  • сприяння зростанню низьковуглецевого виробництва.

Довідково.

За результатами участі України у програмі «Горизонт 2020» проєктами від України було залучено коштів у межах програми «Горизонт 2020» на суму 43,95 млн євро. Це перевищує суму фінансового внеску від України до загального бюджету програми за 2014-2020 рр. у розмірі 35 млн євро.

Нагадаємо, Кабмін наблизився до ратифікації угоди між урядами України та США про співробітництво у сфері науки та технологій.