A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Триває конкурс електронних підручників, електронних засобів навчання та дистанційних курсів, які можуть отримати гриф МОН

Опубліковано 07 серпня 2018 року о 17:56

Виробники та автори електронних підручників, електронних засобів навчання та дистанційних курсів можуть взяти участь у конкурсі на одержання грифа Міністерства освіти і науки України. Ці матеріали стануть частиною освітньої електронної платформи, якою зможуть користуватися як учні, так і вчителі.

Важливо, що претенденти на отримання грифа мають підтвердити виключні права на використання контенту. Формуючи заявку, вони також мають зазначити тип закладу та рівень освіти, де може використовуватись цей продукт. У випадку з електронними підручниками, автори також вказують відповідність освітньому стандарту та типовій навчальній програмі із зазначенням предмета.

Цьогоріч конкурс електронних підручників проводиться за 5 назвами - “Я досліджую світ” та “Мистецтво” (1 кл), “Вступ до історії” та “Природознавство” (5 кл), “Біологія” (10 кл). Наразі фахівці вже відібрали 15 е-підручників, яким планують надати гриф МОН. Зараз вони проходять змістову та технічну експертизу у кількох експертних групах.

Під час подачі заявки на отримання грифу на електронні підручники автори також додають:

  • зразок авторського електронного підручника на цифрових носіях у повному комплекті у двох примірниках або гіперпосилання на зазначений зразок у мережі Інтернет;
  • рецензії (не менше двох фахівців відповідної галузі знань);
  • відповідь автора на зауваження рецензентів (за наявності);
  • відомості про авторів (ПІБ, науковий ступінь, учене звання (за наявності));
  • настанова користувача з інсталяції та експлуатації;
  • методичні рекомендації щодо використання е-підручника в освітньому процесі;
  • технічні умови;
  • текстову частину електронного підручника у двох примірниках (на цифрових носіях).

Листи-клопотання та додаткові матеріали потрібно надсилати на адресу ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти” - 03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 36. Телефон для довідок - (044) 248-91-18

Для перевірки ефективності використання е-підручників в освітньому процесі планується провести експеримент в 50 класах 50 шкіл. До списку учасників увійдуть як міські, так і сільські школи.

Передбачається, що пілотний проект з використання електронних підручників у школах розпочнеться впродовж 2018/2019 навчального року і триватиме до кінця 2020/2021 н.р. У межах експерименту у 2018-2019 н.р планують пілотувати 5 назв підручників, у 2019-2020 н.р. - 13 назв, а у 2020-2021 н.р. - 23 назви.

Довідково. Національна освітня електронна платформа - це ресурс, на якому розміщуватимуть сучасні електронні освітні продукти і сервіси. У такий спосіб школярі та педагоги матимуть безкоштовний відкритий доступ до електронних підручників, які відповідатимуть державному стандарту та освітнім програмам.

Нагадаємо, що Світовий банк надасть МОН експертну допомогу для створення електронної освітньої платформи