A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Тренінги з трансферу технологій та підтримка у впровадженні досліджень – МОН ініціює розширення співпраці з німецькими партнерами у сфері інновацій

Опубліковано 01 лютого 2019 року о 16:30

Україна та Німеччина планують активізувати співпрацю в сфері інновацій. Про це сторони домовилися під час 12-го засідання українсько-німецької Робочої групи з науково-технологічного співробітництва, що відбулася 31 січня 2018 року.

«Німеччина надає Україні відчутну підтримку в науково-технологічній сфері. Тож ми зацікавлені, щоб межі нашої взаємодії розширювалися, насамперед у сфері інновацій», – зазначила під зустрічі генеральний директор директорату інновацій та трансферу технологій МОН України Дар’я Чайка.

Серед напрямів можливої співпраці – менторська підтримка українським науковцям, яка допоможе підвищити їхню спроможність до впровадження досліджень. Вона стосуватиметься менеджменту інноваційної діяльності, розвитку інфраструктури, оцінки рівня наявних розробок тощо.

Представники МОН також запропонували залучити німецьких експертів до розробки методичних рекомендацій для українських вишів. У них йтиметься про комерціалізацію наукових розробок, створення інноваційних структур, залучення приватного капіталу до венчурного інвестування, а також визначення пріоритетних напрямів інноваційної діяльності.

Окремо сторони домовилися розглянути можливість участі фахівців з Німеччини як спікерів на семінарах та тренінгах з питань інновацій та трансферу технологій, які ініціюватиме МОН.

«Українські розробники зможуть перейняти досвід німецьких колег у створенні на базі вишів та наукових установ технологічних бізнес-інкубаторів та центрів трансферу технологій. Не менш важливим буде й досвід з фінансової грамотності та охорони інтелектуальної власності», – зауважила Дар’я Чайка.

Вона підкреслила, що сьогодні Україна та Німеччина уже мають успішний досвід реалізації спільних проектів в сфері інновацій. Одним із них є структурний проект, що впроваджувався у 2017-2018 роках. Його учасники запропонували ті зміни, які потрібні для реформування структури та системи трансферу технологій в університетах. Важливий досвід співпраці українські та німецькі винахідники також мають в межах програми «EUREKA» – провідної відкритої платформи для міжнародного співробітництва в сфері інновацій.

Раніше Україна та Німеччина домовилися про створення спільних центрів передових досліджень.

Нагадуємо, що триває прийом документів на конкурс з обрання членів Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій – податися можна до 14 березня 2019 року включно.