A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Світовий банк готовий продовжувати стратегічне партнерство з відбудови, реформування та розвитку освіти та науки в Україні

Опубліковано 29 березня 2023 року о 15:05


Директор Світового банку у справах країн Східної Європи Джордан Шварц під час зустрічі з міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим запевнив у подальшій підтримці сфери освіти та науки України на шляху до трансформації. Зустріч відбулася 29 березня 2023 року.

«Сьогодні Україна докладає всіх зусиль для того, щоб здобути перемогу над російською навалою. Партнерство та підтримка міжнародної спільноти є важливим елементом цієї боротьби. Допомога Світового банку була критичною у забезпеченні теперішніх проблем фінансування системи освіти. Нам потрібно посилити цю співпрацю заради незламного майбутнього. Зокрема, створити сталу взаємодію з міжнародною коаліцією донорів та партнерів. Також для нас важливо ініціювати рамкову угоду для зміцнення сфери освіти і науки в Україні. Це має стати важливим інструментом в обʼєднанні партнерів щодо спільних цілей. Започаткування експертної панелі у партнерстві зі Світовим банком дозволило б проаналізувати та зіставити освітні програми між Україною та тими країнами, у яких перебувають українські діти. Для нас критично важливо зменшити навантаження на дітей та зробити можливим зарахування їхніх академічних результатів в Україні. А також у межах спільного проєкту для поліпшення якості вищої освіти пропонуємо переглянути пріоритети у зв'язку з новими викликами та потребами. Адже після 24 лютого 2022 року довелося подумати про більш нагальні потреби, наприклад, щоб студенти мали стипендію та могли продовжувати навчання. За дуже короткий час нам вдалося реструктуризувати проєкт і надати 100 млн доларів на стипендії студентів», – зазначив Оксен Лісовий.

Зокрема, пріоритетом коаліції стане безпека освітнього процесу, відповідь на виклики війни, відновлення пошкоджених та зруйнованих закладів освіти, аналіз і продовження реформ загальної середньої освіти, професійної та вищої освіти.

Міністр відзначив, що нині докладається максимум зусиль, аби створити умови для організації навчання у традиційному форматі з урахуванням обмежень воєнного часу та забезпечення захисту учасників освітнього процесу.

Джордан Шварц привітав Оксена Лісового із призначенням, подякував за зустріч та підтримав ініціативи, зокрема щодо програми зіставлення та гармонізації освітніх програм. Також Світовий банк готовий продовжувати бути стратегічним партнером з відбудови в контексті нових викликів.

Нагадаємо, у МОН відбулася зустріч щодо спільних досліджень учених з України, Польщі та США.