A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сучасний університет – одна з основних частин інноваційної діяльності країни: розпочався третій день Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука»

Опубліковано 02 червня 2021 року о 14:50


Сьогодні, 2 червня 2021 року, розпочався третій день Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука». Спікером секції «Сучасний університет як майданчик для досліджень» став заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко.

«Сучасний університет – місце, де відбувається синергія наукової, освітньої діяльності та інтернаціоналізації. Університет сьогодні: відіграє фундаментальну роль у формуванні знань через розвиток процесів навчання, досліджень та соціальної взаємодії; керує політиками викладання та проведення наукових досліджень; має визначальний інноваційний потенціал, який є фундаментом нового технологічного укладу; забезпечує розвиток науково-педагогічного персоналу та міжнародного визнання. Тобто сучасний університет – одна з основних частин інноваційної діяльності країни», – зазначив Андрій Вітренко.

Він також підкреслив, що держава спрямовує всі необхідні зусилля для покращення системи вищої освіти в Україні.

Зокрема, на виконання Указу Президента України Володимира Зеленського «Про вдосконалення вищої освіти в Україні» №210/2020 від 3 червня 2020 року підготовлено чотири важливих документи:

  1. Проєкт Стратегії розвитку вищої освіти України. Проведено консультації з ЦОВВ, Національною академією наук України, галузевими академіями, отримано зауваження аналітичних центрів. Спільно з Інститутом вищої освіти НАПН та командою експертів з реформування вищої освіти при Еразмус+ напрацьована нова редакція проєкту Стратегії.
  2. Розроблено та погоджено з Мінфіном проєкт розпорядження Уряду «Про схвалення Концепції державної програми відновлення та розбудови мережі гуртожитків для проживання студентів закладів вищої освіти на 2021-2025 роки». Метою документа є забезпечення здобувачів вищої освіти місцями в гуртожитках, поліпшення умов проживання, навчання та відпочинку.
  3. Затверджено розпорядження Уряду «Про затвердження Плану заходів щодо популяризації природничих наук та математики до 2025 року», метою прийняття якого є сприяння розвитку природничо-математичної освіти як фундаментальної основи для розвитку держави.
  4. Затверджено План заходів щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів до 2025 року. Мета – популяризація вищої освіти України на світовому ринку освітніх послуг, поширення в інформаційному просторі іноземних країн відомостей щодо здобуття вищої освіти в Україні та збільшення чисельності іноземних студентів.

Цьогоріч планується запустити електронну систему моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої освіти.

За ініціативи МОН спільно з Пенсійним фондом України та Міністерством соціальної політики розроблено необхідні документи для синхронізації інформації Єдиної державної електронної бази з питань освіти та Пенсійного фонду. Порядок вже зареєстровано в Міністерстві юстицій і зараз відбувається укладання договору про інформаційну взаємодію, після цього розпочнеться тестування системи.

Також 17 березня 2021 року Уряд ухвалив розпорядження Кабінету Міністрів України щодо залучення коштів позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР – інституція Групи Світового банку) для реалізації проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» у розмірі 200 млн доларів США.

Метою реалізації інвестиційного проєкту є створення умов для підвищення ефективності, якості та прозорості вищої освіти в Україні, підтримка системних реформ у сфері. Проєкт складається з чотирьох взаємопов’язаних компонентів, а його реалізація відбуватиметься впродовж п'яти років.

Зокрема, у межах Проєкту фінансуватимуться:

  • модернізація обладнання, закупівля дослідницьких та навчальних лабораторій, деякі ремонтні та відновлювальні роботи закладів вищої освіти, зокрема тих, що об'єднуються;
  • цифрова інфраструктура для організації навчання в закладах вищої освіти для забезпечення безперервності освітнього процесу за допомогою технологій дистанційного навчання, розробки та запуску електронних систем управління навчанням;
  • модернізація інформаційно-аналітичної системи вищої освіти.

«Сучасні університети мають ставати успішними та об’єднуватися. Саме спільними зусиллями ми побудуємо якісну систему вищої освіти для розвитку інтелектуального потенціалу країни», – підкреслив заступник Міністра з питань європейської інтеграції.

Нагадаємо, освіта країни має базуватися на якості та доступності, – Сергій Шкарлет відкрив другий день Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука».