A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Створено міжвідомчу робочу групу для реалізації документів щодо посилення захисту екосистеми та розвитку економіки Чорного моря – рішення Уряду

Опубліковано 11 листопада 2020 року о 14:45


Сьогодні, 11 листопада 2020 року, на засіданні Кабінету Міністрів України ухвалено проєкт постанови «Про утворення міжвідомчої робочої групи з реалізації Спільного морського порядку денного для Чорного моря і Стратегічної програми досліджень та інновацій для Чорного моря».

«Метою прийняття нормативно-правового акта є забезпечення інтеграції України до європейського дослідницького простору та виконання зобов’язань у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва. Українські вчені матимуть змогу долучитися до міжнародних проєктів з питань морських досліджень», – зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Міністерство освіти і науки України є відповідальним органом виконавчої влади щодо реалізації Спільного морського порядку денного для Чорного моря (СМПДЧМ; Common Maritime Agenda for the Black Sea CMA) та Чорноморського порядку денного стратегічних досліджень та інновацій (Strategic Research and Innovation Agenda SRIA).

З метою створення дієвого механізму взаємодії та реалізації двох документів буде створено робочу групу, оскільки питання потребують залучення широкого кола фахівців. До її складу входитимуть як представники органів влади, так і наукових установ, закладів вищої освіти, міжнародних та громадських організацій. 

Завданнями міжвідомчої робочої групи є:

  • сприяння органам виконавчої влади у реалізації Спільного морського порядку денного для Чорного моря і Стратегічної програми досліджень та інновацій для Чорного моря;
  • зміцнення інституційної взаємодії між Україною та Європейською Комісією з питань, які належать до її компетенції;
  • підготовка пропозицій та рекомендацій щодо оптимальних шляхів реалізації державної політики за напрямами, визначеними у CMA і SRIA.

Документ відкриває нові можливості для забезпечення безпеки узбережжя Чорного моря і навколишнього середовища, сприяння гармонізації з екологічними стандартами ЄС та залучення фінансової підтримки у рамках міжнародної технічної допомоги. 

Довідково:

21 травня 2019 року у м. Бухарест в рамках Міністерської конференції щодо спільного морського порядку денного для Чорного моря ухвалено Спільний морський порядок денний для Чорного моря (СМПДЧМ; Common Maritime Agenda for the Black Sea CMA). 

СМПДЧМ  перший стратегічний документ для регіону Чорного моря, в основу якого закладено реалізацію конкретних практичних проєктів. 

Розроблення СМПДЧМ ініційовано Європейською Комісією (ЄК) у рамках діяльності Фонду розвитку з питань «Блакитної економіки Чорного моря». Фонд є проєктом технічної допомоги та був започаткований ЄК у жовтні 2017 року з метою сприяння розвитку «блакитної економіки» в басейні Чорного моря в рамках Європейської інтегрованої морської політики. 

У період 2015-2018 рр. розмір допомоги ЄС для розвитку «блакитної економіки» регіону, яка охоплює всі економічні заходи, пов’язані з океанами, морями або прибережними районами, склав понад 13 млн євро.

СМПДЧМ визначає три цілі: 

  • здорові морські та прибережні екосистеми; 
  • конкурентоспроможна, інноваційна та стійка блакитна економіка;
  • стимулювання інвестицій у блакитну економіку.

СМПДЧМ спрямований на створення додаткових можливостей залучення підтримки ЄС для посилення захисту екосистеми Чорного моря та розвитку економіки Чорноморського регіону, а також сприяти приєднанню Чорноморського регіону до інших морських басейнів, що межують з ЄС, встановлюючи підґрунтя для стійкого економічного розвитку.

8-9 травня 2019 у м. Бухарест в рамках конференції високого рівня «Сталий розвиток на Чорному морі» схвалено пов’язаний з СМПДЧМ документ – Чорноморський порядок денний стратегічних досліджень та інновацій (Strategic Research and Innovation Agenda SRIA).

SRIA спрямований на залучення всіх зацікавлених сторін до процесу реагування на основні виклики у регіоні Чорного моря, якими є антропогенний та кліматичний впливи на екологію, а також здійснення заходів зі стимулювання блакитного розвитку та економічного добробуту Чорноморського регіону, розвитку систем критичної підтримки та інфраструктури для ключових досліджень.

Нагадаємо, цьогоріч українські вчені написали книгу «Секрети чорного моря».