A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Студенти та викладачі ЗНУ виявили рідкісний артефакт під час археологічних досліджень Мамай-гори

Опубліковано 10 серпня 2018 року о 10:47

Студенти та викладачі Запорізького національного університету виявили поховальний комплекс "половецького" періоду під час розкопок Мамай-гори. Дослідження проходять в межах навчальної практики студентів-археологів.

Серед інвентарю, який виявили дослідники - фрагмент бронзового дзеркала з циркульним орнаментом, вироби з дроту, посуд. Також їм вдалось відкрити рідкісний артефакт - берестяну бокку. Вони являє собою специфічний головний убір, що складався з декількох частин. Доповненням до бокки був капелюшок, що фіксував її на голові. Жіночі головні убори з конусоподібною берестяною основою добре відомі в золотоординській археології.

Археологи зазначаючи, що на всій території України було знайдено лишень 5 подібних знахідок - усі на Лівобережжі (Полтавщина, Дніпровщина, Запоріжжя). Дві з них знайдені на території Мамай-гори. Тепер дослідники знайшли шосту унікальну бокку.

Знахідка допоможе історикам, що спеціалізуються на середньовіччі, більше дізнатися про події, що відбувалися на Запоріжжі у XIII-XV століттях.

Нагадаємо, що студенти-історики ЧДТУ провели археологічні розкопки Молюхового Бугра