A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Студенти ЧНУ розробили апарат, який допоможе врегульовувати рівень білірубіну у немовлят

Опубліковано 25 травня 2018 року о 12:35

Команда студентів Чорноморського національного університету ім.П. Могили посіла перше місце на Міжнародному чемпіонаті Golden Byte-2018. Вони презентували апарат, який допоможе врегульовувати рівень підвищеного білірубіну у новонароджених. Окрім українських дослідників, у конкурсі взяли участь представники  9 інших країн світу.

До складу команди миколаївського вишу увійшли Дмитро Ремез та  Павло Ткаченко. Під час презентації вони розповіли, що жовчний пігмент білірубін у дорослих виводиться печінкою. Але у немовлят цей орган не може якісно розчиняти токсин, тож лікарі використовують світлолікування за допомогою спеціального обладнання.

Оскільки вартість медичного устаткування дуже висока, студенти запропонували бюджетний аналог з сучасним набором функцій та підвищеною якістю терапії. Вони також розробили мобільний додаток, який спростить управління апаратом та зробить його використання комфортнішим.

“Перемога у номінації Startup Сhallenge, перш за все - це спосіб заявити про розробку студентів. Нині ми хочемо пройти процедуру сертифікації прибору, адже без відповідного документа винахід не можна використовувати у медичних закладах. Тож сподіваємося, що нам вдасться за допомогою сучасних технологій допомогти дітям”, - розповів куратор студентського проекту Олександр Бєліков.

Довідково. Відбірковий етап конкурсу тривав майже півроку. За цей час журі розглянуло пропозиції стартапів від 10 тис учасників, з яких у фінал вийшли 100 найперспективніших проектів. Призовий фонд конкурсу склав півмільйона гривень.

Нагадаємо, що студенти та вчені СумНАУ проводитимуть дослідження, які допоможуть у боротьбі з поширенням африканської чуми свиней