A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Стратегія розвитку громадянської освіти має охопити українців різного віку й відповідно - усі освітні рівні, - перший заступник Міністра Володимир Ковтунець

Опубліковано 07 червня 2018 року о 17:14

Основні засади Концепції розвитку громадянської освіти мають стати базою для розробки відповідної Стратегії, в якій буде прописано конкретні кроки для реалізації ідей на практиці. Планується, що вона охопить усі освітні рівні - дошкільну, середню, професійну, фахову передвищу та вищу освіту, а також освіту дорослих. Про це зазначив перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець під час засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку громадянської освіти на період до 2022 року .

Над документом працюватиме експертна група, до якої увійшли представники МОН, громадських організацій та програм, які дотичні до сфери громадянської освіти. Вони також визначатимуть етапи, ресурси для реалізації та час, за якими виконуватимуть проект.

“Вже з цього навчального року ми запроваджуємо наскрізні змістовні лінії у шкільних програмах для 5-9 класів, однією з яких є громадянська відповідальність. Учні отримають глибші знання про права людини, відповідальне ставлення до своїх обов’язків, волонтерство, участь громадян у державних справах тощо. Обов'язкове володіння громадянськими компетентностями також вже закладено в новий Державний стандарт початкової освіти. Але оскільки планується, щоб громадянська освіта охоплювала українців різного віку, потрібно подбати про відповідні інструменти для всіх рівнів освіти”, - розповів Володимир Ковтунець.

Він відзначив, що такими інструментами можуть бути вже готові плани для проведення уроків, посібники, відео та інші практичні поради для роботи з матеріалом. Серед іншого - неформальна освіта та інформальне навчання.

“Тобто йдеться про ресурси, які були б цікавими і школярам, і освітянам, і дорослим українцям”, - пояснив перший заступник Міністра.

Після затвердження Стратегії розвитку громадянської освіти розпочнеться, зокрема, підготовка системи правової освіти виборців як елемента освіти дорослих.

Нагадаємо, що раніше в МОН презентували освітню платформу  щодо громадянської освіти. Вона зацікавить тих, хто вивчає демократичне виховання та свободи за європейським зразком.