A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Стратегія інноваційного розвитку України враховуватиме ізраїльський досвід, – Лілія Гриневич на науковій міністерській конференції в Ізраїлі

Опубліковано 29 травня 2018 року о 15:42

МОН має 2 стратегічних завдання, які мають дати поштовх розвитку інновацій:  створення Стратегії інноваційного розвитку України та написання Закону  «Про трансфер технологій». Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час виступу на науковій міністерській конференції «Thinking Out of the Box» в Ізраїлі сьогодні, 29 травня 2018 року.

На конференції присутні профільні міністри, що займаються питаннями розвитку науки та інновацій, з 23 країн світу.

«У чинній системі функціонування сфери науки в Україні наукові результати – це інтелектуальна власність університетів та наукових установ, що їх створили. Зараз не існує умов для комерціалізації наявних наукових результатів. Саме це має виправити новий Закон «Про трансфер технологій». Також ми зараз вивчаємо досвід Ізраїлю в сфері інновацій. Ми хочемо використати ці напрацювання для написання Стратегії інноваційного розвитку», – розповіла Лілія Гриневич.

Вона додала, що прийнятий у 2015 році Закон «Про наукову і науково-технічну діяльність» створив передумови для створення нової системи управління та фінансування науки в Україні.  

«Зокрема, створено новий потужний координаційний орган – Національну раду з питань розвитку науки та технологій. Її за посадою очолює Прем’єр-міністр України. Рада складається з 24 представників наукової спільноти та 24 представників усіх відомств, що відповідальні за питання розвитку науки. Тобто це якісно новий майданчик для прийняття спільних рішень», – повідомила Міністр.

Викликом залишається чітке визначення відповідальності саме у сфері розвитку інновацій. Однак, нещодавно було підписано протокол щодо розподілу повноважень у сфері інновацій між МОН та Мінекономрозвитку. Так, МОН формуватиме інноваційне середовище в навчальних і наукових закладах, а Мінекономрозвитку забезпечить умови для комерціалізації винаходів.  

Міністр зазначила, що військова агресія Росії відтягнула значні ресурси держави, що також вплинуло на фінансування науки.

«Війна – стримуючий чинник розвитку, але як і у випадку Ізраїлю, ця ситуація надихнула нас на пошук нових рішень та можливостей. Окрім профільного закону, ми затвердили перелік пріоритетних напрямів у сфері розвитку R&D до 2020 року. Він містить найбільш передові напрями досліджень: ядерні дослідження, нові матеріали, ІТ технології, агропромисловий комплекс, космічні технології», – підкреслила Лілія Гриневич.

Нагадуємо, що МОН відновлює морську науку в Україні – почався конкурс для дослідників і створюється концепція розвитку до 2023 року.