A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

STI Forum: світова наукова та інноваційна спільнота дізналася про реалії руйнування та втрати науково-дослідної та інноваційної інфраструктури внаслідок російської агресії

Опубліковано 06 травня 2022 року о 13:00


5 травня 2022 року заступник Міністра освіти і науки Олексій Шкуратов узяв участь у сьомому щорічному Форумі з питань науки, технологій та інновацій (STI Forum), який проходить під егідою Економічної та соціальної ради ООН (ЕКОСОР).

Цьогорічна тематика STI Forum зосереджена, зокрема на якісній освіті та партнерстві заради розвитку.

Під час виступу заступник Міністра повідомив учасникам Форуму про складнощі, які виникли у науково-технічній та інноваційній діяльності, у зв'язку із розпочатими рф воєнними діями на території України. Адже понад 1 тис. 500 закладів освіти та 65 наукових установ зазнали бомбардувань та обстрілів.

«В умовах воєнного стану нова інноваційна політика має зосередитися на трансформаційних змінах у всіх секторах, включаючи енергетику, сільське господарство, оборону, інфраструктуру», – сказав Олексій Шкуратов.

За його словами, Міністерство розглядає Дорожню карту науки, технологій та інновацій як інструмент для інтеграції та координації національних та галузевих стратегічних документів, спрямованих на досягнення Цілей сталого розвитку, із пріоритетними напрямами та інструментами стимулювання досліджень та інновацій. 

«Її мета – ефективне використання потенціалу сфери НТІ завдяки широкому процесу обговорень та вироблення консенсусу із представниками органів влади, бізнесу, наукових кіл», – розповів Олексій Шкуратов.

  • Протягом 2021 року Урядом України майже повністю оновлено пакет ключових стратегічних документів у сфері економічного розвитку та національної безпеки. 
  • У 2021 році МОН затвердило Дорожню карту інтеграції науково-інноваційної системи до Європейського дослідницького простору. 
  • У 2022 році ініційовано участь України у проведенні Огляду інновацій для сталого розвитку України Європейською економічною комісією ООН. Огляд та відповідні рекомендації сприятимуть підтримці Міністерства щодо реформування інноваційної політики в Україні.
  • Наприкінці 2021 року Уряд України затвердив План заходів реалізації Стратегії розвитку сфери інноваційної діяльності на 2021-2023 рр.

«Україна бореться за право вільно обирати свій шлях, за європейські цінності та мир в Європі та усьому світі. Україні потрібна підтримка усього світу, а світові потрібна вільна, демократична, заможна та незалежна Україна», – звернувся Олексій Шкуратов до учасників Форуму наприкінці виступу.

Довідка

ЕКОСОР є головним органом з координації економічної діяльності ООН та спеціалізованих установ, пов'язаних з ООН. На цей орган припадає майже 70 % всіх бюджетних ресурсів, а також персоналу ООН.

Нагадаємо, МОН працює над організацією пунктів проведення НМТ у країнах ЄС та Великій Британії.